Rusia declară în premieră că "este în stare de război" în Ucraina

Rusia se consideră în război din cauza implicării Occidentului de partea Ucrainei şi nu poate permite existenţa la graniţele sale a unui stat care s-a arătat gata să folosească orice metodă pentru a prelua controlul asupra Crimeei, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters, EFE şi AFP.

Aceste comentarii, făcute de purtătorul de cuvânt al Kremlinului în cadrul unui interviu acordat publicaţiei ruse "Argumentî i Faktî", unele dintre cele mai dure la adresa Ucraina, intervin după un atac masiv al Rusiei efectuat noaptea trecută asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

"Ne aflăm în stare de război. Da, aceasta a început ca o operaţiune militară specială, dar de îndată ce această bandă s-a format, când Occidentul colectiv a participat la toate acestea alături de Ucraina, pentru noi a devenit un război", a declarat Dmitri Peskov, citat de AFP.


"Sunt convins de aceasta. Şi fiecare trebuie să înţeleagă asta pentru a se mobiliza personal",
a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a insistat asupra faptului că Rusia va continua să facă tot ce îi stă în putinţă pentru a se asigura că potenţialul de război al Ucrainei nu reprezintă o ameninţare pentru cetăţenii şi teritoriile sale, inclusiv pentru cele patru regiuni ucrainene anexate în primul an de război, scrie Agerpres.

În acest context, Peskov a amintit că obiectivul Kremlinului este de a cuceri complet cele patru regiuni ucrainene (Doneţk, Lugansk, la est, Herson şi Zaporojie, la sud) a căror anexare a fost proclamată de Moscova în septembrie 2022. Moscova a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

"Pentru noi, cel mai important lucru este să asigurăm securitatea oamenilor din teritoriile acestor regiuni care în prezent sunt ocupate de facto de regimul de la Kiev", a spus reprezentantul Kremlinului, referindu-se la teritorii recunoscute la nivel internaţional ca fiind ale Ucrainei.

Rusia a evitat prin toate mijloacele să numească conflictul ucrainean "război", limitându-se la a-l numi "operaţiune militară specială", chiar dacă nu a reuşit să obţină o victorie rapidă la care spera, în timp ce invazia sa se prelungeşte de peste doi ani fără să se întrevadă o soluţie imediată, scrie EFE.

"De jure, este o operaţiune militară specială, dar de facto, s-a transformat în război", a clarificat apoi Dmitri Peskov vineri, în timpul conferinţei sale de presă zilnice.

De doi ani, Kremlinul a reprimat folosirea cuvântului "război" cu amenzi şi pedepse cu închisoarea, impunând eufemismul oficial de "operaţiune militară specială".

Mai mulţi înalţi responsabili au utilizat în cursul acestor doi ani de conflict cuvântul "război" în declaraţii publice, dar întotdeauna referindu-se la războiul pe care l-ar duce Occidentul împotriva Rusiei prin intermediul Ucrainei, nu la invazia rusă propriu-zisă, notează AFP.

Întrebat de presă cu privire la soarta celor care au fost condamnaţi pentru utilizarea cuvântului "război", Peskov a lăsat să se înţeleagă că nu este de aşteptat ca utilizarea acestui termen într-un context critic la adresa Rusiei să fie autorizată.

"Cuvântul 'război' este folosit în diferite contexte. Comparaţi contextul meu cu cel al cazurilor (de persoane condamnate) pe care le citaţi", a spus el.

Analista rusă Tatiana Stanovaia a apreciat totuşi vineri pe Telegram că utilizarea oficială a acestui termen de către Kremlin ilustrează trecerea unei "graniţe psihologice" pentru elita politică şi populaţie.

Preşedintele rus Vladimir Putin, recent reales pentru al cincilea mandat cu un scor de 87% în cadrul unor alegeri fără o opoziţie reală, a jurat să conducă ţara spre victorie împotriva Kievului şi a Occidentului într-o confruntare pe care el a numit-o drept "existenţială", notează AFP.

Te-ar putea interesa și: