Rusia a revenit în acordul de transport al cerealelor ucrainene. Care sunt consecințele?

Moscova a anunțat ieri că va relua participarea la acordul privind exportul cerealelor ucrainene, în urma faptului că a primit „suficiente” garanții scrise din partea Kievului.

Este important ca acest acord să fie "nu doar reluat, ci şi reînnoit la sfârşitul acestei luni", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al Staelor Unite, Ned Price.

"Acest lucru va aduce şi mai multă (...) stabilitate pe această piaţă şi, mai ales, va exercita o presiune pentru a scădea prețurile" alimentelor în întreaga lume, a adăugat el.

"Astăzi avem un rezultat diplomatic important pentru ţara noastră şi pentru întreaga lume: continuă implementarea iniţiativei pentru a export cereale", s-a bucurat preşedintele Zelenski pe reţelele de socializare.

Preşedintele ucrainean a salutat eficienţa şi modul echitabil în care ONU şi Turcia, mediatori ai acordului, au acţionat pentru a găsi o soluţie cu Moscova.

Consecințele revenirii Rusiei în acord:

  • Ucraina poate în continuare să îşi exporte cerealele şi produsele conexe pe pieţele mondiale, în special spre țările africane (Somalia, Djibouti şi Sudan);
  • Extinderea negocierilor și discuțiilor asupra acordului între țările părți până în 19 noiembrie;
  • Scăderea prețurilor hranei;
  • Efecte la bursa grâului, fiind atenuată majorarea de preț sesizată la începutul săptămânii.

Revenirea Rusiei asupra acordului oferă o răsturnare de situaţie surprinzătoare, dar nu oferă încă garanţii pe termen lung, a spus Andrey Sizov, consultant în domeniul agriculturii ruse, pentru Reuters.

Te-ar putea interesa și: