Roberta Metsola, aleasă preşedinte al Parlamentului European pentru doi ani şi jumătate

 

Eurodeputata malteză Roberta Metsola, membră a Partidului Popular European, a fost aleasă marţi preşedinte al Parlamentului European pentru următorii doi ani şi jumătate.Roberta Metsola, care a deţinut deja această funcţie de la decesul lui David Sassoli în ianuarie 2022, a fost aleasă cu 562 voturi pentru din 623 de voturi valabil exprimate.

Pentru preşedinţia PE a mai candidat marţi eurodeputata spaniolă Irene Montero, din grupul Stângii Europene, care a obţinut 61 voturi.

''Împreună trebuie să apărăm speranţa, visul care este Europa. Vreau ca oamenii să recapete un sentiment de încredere şi entuziasm pentru proiectul nostru. Încrederea de a face spaţiul nostru comun mai sigur, mai echitabil, mai drept şi mai egal. Încrederea că împreună suntem mai puternici şi mai buni. Încrederea că Europa noastră este o Europă pentru toţi'', a spus Roberta Metsola (45 de ani) în discursul rostit după anunţarea rezultatelor.

''Trebuie ca un Parlament puternic într-o Uniune puternică să menţină presiunea pentru a garanta dreptul nostru de iniţiativă (în faţa Comisiei Europene), pentru a ne ameliora puterile de control şi de anchetă şi pentru a remedia dezechilibrele instituţionale'', a accentuat ea.

''Europa noastră trebuie să fie o Europă care îşi aminteşte, o Europă care învaţă din trecut şi recunoaşte lupta atât de multor care luptă pentru idealuri pe care noi uneori le luăm de-a gata. Pentru toţi cei care cred în mai bine şi care au curajul de a visa. Europa noastră trebuie să fie o Europă de care Adenauer, Mitterand, Wałęsa, Fenech Adami, Havel, Veil, Falcone, Borsellino să fie mândri'', a continuat eurodeputata malteză.

Ea a spus că Europa va fi un loc mai bun dacă pilonul social va fi consolidat, dacă oamenilor le va fi redată speranţa şi demnitatea, dacă pensiile şi salariile vor întruni aşteptările sociale.

''Vom lăsa o Europă mai bună dacă în final reuşim să implementăm legislaţia adecvată privind migraţia şi azilul. Aceasta include gestionarea frontierelor, cu o politică privind returnările'', a menţionat Metsola.

''Ştiu că împreună vom lăsa Europa mai bună decât am găsit-o. Ştiu că, atunci când lumea priveşte la acest parlament, vede o instituţie care apără drepturile, protejează jurnaliştii, apără libertatea şi evidenţiază rolul său în lume ca reper al democraţiei în întreaga lume'', a insistat Roberta Metsola.

Ea salutat în limba franceză localizarea sediului PE la Strasbourg, ''simbol al reconcilierii'' din interiorul Europei.

''Europa rămâne răspunsul. Trăiască Europa!'', a încheiat Roberta Metsola.

În primul său mandat, Metsola a fost lăudată de europarlamentari pentru capacitatea sa de a face din Parlamentul European o instituţie mai vizibilă, dar şi pentru sprijinul său ferm şi constant pentru Ucraina. Ea a fost primul lider al unei instituţii UE care vizitează Kievul după începerea invaziei ruse în februarie 2022.

După anunţarea rezultatelor, Roberta Metsola a preluat conducerea şedinţei şi a anunţat că în cursul după-amiezii vor fi aleşi cei 14 vicepreşedinţi ai Parlamentului European.

De asemenea, a anunţat că grupurile politice formate în noul PE sunt: Partidul Popular European (188 de membri), S&D (136 de membri), Patrioţi pentru Europa (84 de membri), Conservatorii şi Reformiştii Europeni (78 de membri), Renew (77 de membri), Verzi (53), Stânga (46 de membri), Europa Naţiunilor Suverane (25 de membri).

Un număr de 32 de eurodeputaţi sunt neafiliaţi.În această a zecea legislatură, mai mult de jumătate dintre europarlamentari (54%) sunt la primul mandat, potrivit statisticilor furnizate marţi de Parlamentul European.

La capitolul gen, legislativul este departe de paritate, cu 39% femei, în uşoară scădere faţă de legislatura precedentă (când au reprezentat aproape 40%). Cel mai vârstnic eurodeputat are 77 de ani, cel mai tânăr are 23 de ani, iar vârsta medie a eurodeputaţilor este de 50 de ani.

Te-ar putea interesa și: