Referendumurile de anexare aduc noi sancțiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană a decis un pachet nou de sancțiuni contra Rusiei după referendumurile ilegale organizate în Ucraina.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus, miercuri, un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, al optulea, menit „să facă Kremlinul să plătească” pentru escaladarea conflictului din Ucraina cu ceea ce ea a numit referendumuri „false” organizate în regiunile ocupate: Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk.

Referendumurile ilegale organizate de Rusia în Ucraina nu vor fi recunoscute conform dreptului internațional, iar Statele Unite și NATO au anunțat că anexarea teritoriilor nu va fi acceptată.

„Nu acceptăm referendumurile false și niciun alt fel de anexare a Ucrainei, de aceea suntem hotărâți să facem Kremlinul să plătească pentru această escaladare. False referendumuri organizate în teritoriile ocupate de ruși în Ucraina sunt o încercare ilegală de pune mâna pe teritoriul țării. Mobilizarea și amenințarea lui Putin de a folosi arme nucleare sunt pași nesăbuiți pe calea escaladării. Kremlinul trebuie să plătească prețul pentru această escaladare. Hotărârea noastră este nezdruncinată. Astăzi, propunem un nou pachet de sancțiuni usturătoare împotriva Rusiei”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.

Noile sacțiuni propuse sunt:

  • interdicții extinse asupra importurilor de produse din Rusia;
  • extinderea listei de produse care nu mai pot fi exportate în Rusia;
  • interdicții suplimentare la furnizarea de servicii europene pentru Rusia și o interdicție a cetățenilor UE de a ocupa funcții de guvernare în companii de stat rusești;
  • interzicem țițeiul rusesc extras din mare începând cu 5 decembrie, interdicție deja agreată de UE;
  • introducă un plafon de preț asupra petrolului rusesc pentru țările terțe.

Noile măsuri mai trebuie aprobate în unanimitate de cele 27 de state membre ale UE pentru a fi adoptate, însă nu este clar că acest lucru se va întâmpla în curând, datorită diferendelor dintre țări. Grupul celor șapte cele mai industrializate state, dintre care Italia, Franța și Germania sunt membre UE, au agreat să implementeze un plafon de preț asupra petrolului prin asigurători, conform Reuters.

Te-ar putea interesa și: