Raport: Implementarea energiei regenerabile în UE nu are loc suficient de rapid. Din ce cauză?

Conform unui raport al think-tank-ului britanic Ember, procesul de implementare al energiei regenerabile în Uniunea Europenă (UE) nu are loc suficient de rapid pentru a se atinge țelurile climatice propuse. Principala cauză este procesul birocratic prea lent la nivelul țărilor din blocul comunitar.

“Europa nu mai duce acum lipsă de ambiție în domeniul energiei din surse regenerabile, dar se confruntă cu un decalaj de implementare”, a declarat Harriet Fox, analist Ember, potrivit Reuters.

Pentru a se atinge obiectivul de a menține temperatura la nivel global sub pragul de 1,5 grade Celsius, UE va avea nevoie de încă 76 gigawattsi (GW) adiționali proveniți din surse regenerabile până în 2026, dar raportul arată că țările au capacitatea de a adăuga doar 38GW în următorii patru ani.

Finlanda, Croația, Lituania și Suedia sunt singurele țări care sunt așteptate să-și atingă obiectivele climatice. Principala cauză a încetinirii procesului de implementare este că în unele țări planificarea spațială, obținerea autorizațiilor de construire și conectarea la sistem pot dura până la doi ani. În România procesul poate dura 30 de luni.

UE încearcă să-și diversifice sursele de energie, întrucât importurile de gaz din Rusia scad și trebuie să implementeze un plan pentru a încerca să limiteze consumul pe timpul acestei ierni.

Te-ar putea interesa și: