Ambasadorii NATO se vor întâlni miercuri, 16 noiembrie, la cererea Poloniei, în baza Articolului 4 al Alianţei, au declarat pentru Reuters doi diplomaţi europeni, conform News.ro.
Consultările au loc după o explozie în Polonia, în apropiere de graniţa cu Ucraina, care ar fi fost provocată de două rachete ruseşti rătăcite.
Unul dintre diplomaţi a declarat că NATO va acţiona cu prudenţă şi că are nevoie de timp pentru a verifica cum anume s-a întâmplat incidentul.
Guvernul polonez a decis, marţi, 15 noiembrie, după o reuniune a Comitetului pentru Securitate Naţională, să ridice nivelul de alertă al armatei, iar executivul polonez ia în considerare să ceară declanşarea Articolul 4 din Tratatul NATO, a anunţat purtătorul de cuvânt Piotr Muller.
„Am decis să vedem dacă există motive pentru a lansa proceduri în conformitate cu articolul 4 din Tratatul Atlanticului de Nord”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller.
Spre deosebire de Articolul 5, care prevede situația în care o țară membră NATO este atacată, iar toate celelalte trebuie să răspundă, Articolul 4 se referă la situația în care o țară se simte amenințată, iar Alianța ia măsuri pentru apărarea acesteia. În istoria NATO, Articolul 4 a mai fost invocat de șapte ori, ultima dată chiar la începutul războiului din Ucraina, când opt țări, printre care și România, au activat Articolul 4. În baza acestuia și a reuniunii de urgență a statelor membre, NATO a trimis imediat mii de soldați și zeci de avioane și tehnică de luptă în România, Polonia și Țările Baltice, pentru consolidarea apărării statelor care s-au simțit amenințate în contextul atacării Ucrainei de către Rusia.
Aflat în Bali, la Summitul G20, președintele american Joe Biden a spus că “este puțin probabil, având în vedere traiectoria, ca racheta căzută în Polonia să fi fost trasă din Rusia”. Acest lucru sugerează că proiectilul ar fi putut veni din Belarus, posibil lansat de pe un avion de vânătoare al Rusiei. Deocamdată, autoritățile poloneze și aliații NATO investighează resturile rachetelor (sunt două, posibil ca una dintre ele să fie antiaeriană) iar polonezii au declarat că cel puțin una dintre rachete este de proveniență rusească.