ONU estimează că un sfert din locuinţele din Gaza au fost distruse sau avariate

Peste 98.000 de unităţi rezidenţiale din Gaza, reprezentând aproximativ 25% din totalul din enclava palestiniană, au fost distruse sau avariate în ofensiva israeliană actuală împotriva Hamas, a declarat joi Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, citat de EFE.

În raportul său zilnic despre situaţia din zonă de la atacurile teroriste ale Hamas din 7 octombrie, biroul subliniază că această estimare este una conservatoare, întrucât accesul în zonele grav afectate de bombardamente este imposibil, mai ales în oraşul Gaza, capitala acestui teritoriu palestinian.

Numai în noaptea de 17 spre 18 octombrie, o clădire rezidenţială a fost distrusă în Al Bureij (centrul Gazei), unde au murit 25 de persoane, iar alte câteva au suferit aceeaşi soartă în Jabalia (nordul fâşiei), unde au fost 37 de morţi, a subliniat ONU.

Biroul ONU mai contabilizează, folosind date de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), 59 de atacuri asupra centrelor sanitare, cu 491 de morţi (inclusiv 471 la spitalul Al Ahli, unde marţi a avut loc o explozie, în pofida controversei legate de numărul real de victime - n.r.).

De asemenea, au fost avariate 170 de centre de învăţământ, inclusiv 20 folosite de Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi din Palestina (UNRWA), precum şi o clădire a unei universităţi, şapte biserici şi unsprezece moschei.

După atacul asupra spitalului Al Ahli, unul dintre cele mai grave suferite de o unitate sanitară din lume în ultimii ani, Naţiunile Unite ridică numărul deceselor din Gaza din 7 octombrie la 3.478, dintre care 853 copii, iar pe cel al răniţilor la 12.500.

La acestea trebuie să adăugăm aproximativ 1.300 de oameni ucişi şi 4.562 răniţi în Israel (aproape toate, în atacurile teroriste din 7 octombrie) şi 64 morţi (18 dintre ei copii) şi 1.284 răniţi în Cisiordania, ca urmare a intervenţiei forţelor israeliene sau în urma ciocnirilor cu coloniştii evrei.

Ordinul israelian ca palestinienii din nordul Gazei să se mute în sudul fâşiei a dus la strămutarea a peste un milion de persoane, dintre care aproximativ 513.000 sunt găzduiţi în unităţi ale UNRWA.

Paisprezece lucrători din UNRWA şi-au pierdut viaţa din 7 octombrie din cauza ostilităţilor, precum şi opt persoane refugiate în unităţile sale, a subliniat agenţia într-un comunicat, denunţând 32 de atacuri asupra clădirilor sale de către forţele de apărare israeliene.

"Adăposturile UNRWA sunt supraaglomerate, cu provizii limitate de alimente, apă potabilă şi articole de igienă. Condiţiile extreme, împreună cu trauma războiului, au început să alimenteze tensiunile în rândul celor strămutaţi", a spus organizaţia.

Aproximativ 3.000 de tone de ajutor umanitar aşteaptă să li se permită intrarea prin punctul de frontieră Rafah, la graniţa Gazei cu Egiptul, care rămâne închis, la fel ca şi cele care leagă enclava palestiniană de teritoriul israelian din Erez şi Kerem Shalom.

Organizaţia Naţiunilor Unite aminteşte că Gaza a supravieţuit opt zile consecutive fără electricitate, iar apă potabilă poate fi obţinută doar în Khan Younis, în sudul Gazei, zonă în care forţele israeliene au ordonat să se concentreze evacuarea.

Potrivit Programului Alimentar Mondial al ONU (PAM), în fâşie există provizii de alimente pentru doar două săptămâni, deşi multe dintre ele sunt depozitate în oraşul Gaza, care este greu de accesat din cauza ostilităţilor, în timp ce alimentele care mai există încă în magazine s-ar putea epuiza înainte de sfârşitul acestei săptămâni.

Raportul ONU subliniază, de asemenea, că peste 4.000 de muncitori din Gaza rămân blocaţi în Israel din 7 octombrie: unii dintre ei au fost reţinuţi de autorităţile israeliene, iar alţii au fost transferaţi în diferite adăposturi din Cisiordania. 

Te-ar putea interesa și: