O echipă universitară din Hong Kong a anunţat descoperirea unei noi specii de meduză-cutie în rezervaţia Mai Po Nature Reserve, prima confirmare a prezenţei acestei specii veninoase în apele chineze, informează Reuters.
Universitatea Baptistă din Hong Kong (HKBU) împreună cu WWF-Hong Kong, Ocean Park Hong Kong şi Universitatea din Manchester a spus marţi că echipa a colectat mostre de meduze dintr-un bazin pentru creşterea creveţilor în perioada 2020-2022 şi a descoperit că apele conţin o nouă specie.
Denumită Tripedalia maipoensis, cu referire la locul unde a fost descoperită, noua specie are un corp sub formă de cub, incolor, prevăzut cu 24 de ochi. Are trei tentacule cu o lungime de până la 10 centimetri, asemănătoare unor vâsle, cu ajutorul cărora produce lovituri puternice care o ajută să înoate mai rapid în comparaţie cu alte varietăţi de meduze, mai precizează studiul.
Qiu Jianwen, profesor la Departamentul de Biologie din cadrul HKBU, a afirmat că, deşi specia este în prezent întâlnită doar în Mai Po, echipa crede că alte exemplare sunt de asemenea răspândite în apele adiacente ale Pearl River Estuary, scrie Agerpres.
Meduzele-cutie (box jellyfish) ''sunt rar întâlnite în apele marine chineze. Descoperirea Tripedalia maipoensis în Mai Po - o zone relativ bine studiată din Hong Kong - subliniază diversitatea bogată a vieţii marine din Hong Kong sau chiar de pe întreg teritoriul Chinei'', a spus el.
Meduza-cutie, care aparţine clasei Cubozoa, include unele dintre cele mai veninoase vieţuitoare marine răspândite pe scară largă în apele tropicale, se mai precizează în studiu.
Sursa foto: chinadailyasia.com