Numărul refugiaților care se vor îndrepta spre UE va crește în acest an

Numărul refugiaţilor care se vor îndrepta spre Uniunea Europeană în acest an probabil va creşte din cauza pandemiei de coronavirus, relevă previziuni ale think-tank-ului specializat în politici migraţioniste ICMPD, cu sediul la Viena, citate marţi de DPA.

Accesul mai bun la vaccinuri şi servicii de sănătate din Europa şi criza economică globală cauzată de pandemie ar urma să ducă la creşterea nivelurilor de migraţie spre blocul comunitar, a declarat Michael Spindelegger, directorul Centrului Internaţional pentru Dezvoltarea de Politici privind Migraţia (ICMPD), citat de cotidianul Handelsblatt.

 "În UE, oamenii sunt vaccinaţi gratuit. Este un lucru foarte atractiv pentru refugiaţii din Africa, America Latină şi Asia. Prin urmare, ne aşteptăm la o sporire a imigraţiei ilegale", a adăugat Spindelegger, care este de asemenea fost vicecancelar şi fost ministru de externe austriac.

 "În multe ţări, speranţele legate de economie se prăbuşesc. Prin urmare, presiunea de a emigra se va intensifica", anticipează el.

 Experţii ICMPD spun că au observat apariţia de noi rute migratorii spre Europa, cum ar fi din Liban spre Cipru sau din Mauritania spre Insulele Canare. Numărul migranţilor care folosesc aceste rute a crescut cu 900%, conform think-tank-ului. Pe ruta din centrul Mediteranei, dinspre Tunisia, numărul migranţilor a crescut cu 155% în ultimul an. Spindelegger a mai spus că se aşteaptă la sporirea migraţiei din America Latină odată ce rutele aeriene se vor relua, în contextul în care această regiune a fost mult mai puternic lovită din punct de vedere economic decât Uniunea Europeană.

ICMPD a fost fondat în 1993 de Austria şi Elveţia şi are ca membri 18 state europene.

Te-ar putea interesa și: