Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a anunţat că la începutul conflictului din Israel se aflau circa 900 de români, în marea lor majoritate pelerini, şi niciunul nu a fost rănit. Duminică, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat că, în urma demersurilor efectuate de Celula de Criză a MAE, la data de 8 octombrie, 245 de cetăţeni români au fost repatriaţi din statul Israel, printre care şi două grupuri de pelerini, prin intermediul a două curse operate de compania TAROM, respectiv două curse operate de o companie aeriană privată.
MAE informează că, pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, se află o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv şi a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah cu scopul de a acorda asistenţă consulară cetăţenilor români aflaţi pe aeroport. De asemenea, MAE precizează că o echipă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă ale Celulei de Criză MAE s-a deplasat duminică în Israel, în vederea sprijinirii eforturilor de repatriere a cetăţenilor români, deja întreprinse de misiunile consulare implicate.
MAE reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în Statul Israel să îşi reprogrameze călătoria şi să urmărească rubrica "Alerte de călătorie" de pe pagina de internet a MAE (https://www.mae.ro/travel-alerts/2938).
Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi îşi pot anunţa prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. şi la numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum şi cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://telaviv.mae.ro, https://consular-protection.ec.europa.eu/travel-advice_en şi www.mae.ro - rubrica "Sfaturi de călătorie" şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS îţi poate salva viaţa!".