NATO este alături de Israel, dar cere ca riposta contra Hamas să fie proporţională

 

Ţările membre ale NATO, reunite la Bruxelles la nivelul miniştrilor apărării, şi-au exprimat joi ''solidaritatea'' cu Israelul după atacul lansat de mişcarea palestiniană Hamas la finalul săptămânii trecute, dar au cerut ca reacţia să fie ''proporţională'', indică un comunicat al Alianţei Nord-Atlantice.

''Aliaţii şi-au exprimat solidaritatea cu Israel, indicând în mod clar că (această ţară) are dreptul de a se apăra într-o manieră proporţională contra acestor acte de terorism nejustificate'', arată un comunicat al NATO difuzat la scurt timp după începerea celei de-a doua zile a reuniunii miniştrilor apărării din NATO.

Participanţii i-au cerut Hamas ''eliberarea imediată'' a tuturor ostaticilor şi protejarea cât mai bună posibil a civililor. Ei au declarat în mod clar că nicio ţară şi nicio organizaţie nu ar trebui să caute obţinerea de avantaje de pe urma situaţiei actuale.

Miniştrii apărării aliaţi au fost informaţi de omologul lor israelian, Yoav Gallant, care s-a adresat prin videoconferinţă, despre ''atrocităţile comise de Hamas contra civililor israelieni şi cetăţenilor mai multor ţări membre NATO''.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a afirmat că NATO condamnă atacurile teroriste în cei mai puternici termeni posibili, adăugând că ''Israelul nu este singur''.

Secretarul apărării din SUA, Lloyd Austin, a salutat faptul că NATO "este mai puternică şi mai unită ca oricând" şi a subliniat că alianţa continuă să fie "forul fundamental" pentru menţinerea de consultări asupra securităţii transatlantice.

"Continuăm să ne concentrăm în NATO pe consolidarea apărării şi descurajării şi aş spune doar că NATO este mai puternică şi mai unită ca oricând", a declarat joi Austin, într-o conferinţă de presă comună cu Stoltenberg, potrivit EFE. Înaltul oficial american a adăugat că NATO "continuă să fie forul fundamental pentru consultările, deciziile şi acţiunile privind securitatea transatlantică".

Hamas este ''o organizaţie teroristă, nu sunt militanţi sau combatanţi ai libertăţii'', a subliniat ministrul apărării britanic Grant Schapps, înaintea reuniunii de joi.

Mai mulţi miniştri ai apărării au precizat că ţările lor furnizează sprijin concret pentru Israel, care îşi continuă riposta.

Pe 7 octombrie, sute de combatanţi Hamas s-au infiltrat în sudul Israelului şi au ucis peste 1.000 de civili pe străzi, în locuinţe şi la un festival în aer liber, semănând teroare sub un tir intens de rachete lansate din Fâşia Gaza către oraşe şi sate israeliene. În timpul acestui atac de o violenţă extremă, militanţii palestinieni au luat ostatici zeci de civili israelieni şi străini pe care Hamas ameninţă că îi va executa.

Pe de altă parte, ministrul israelian al energiei Israel Katz a declarat joi că reluarea serviciilor de bază pentru civilii din Fâşia Gaza este legată de eliberarea ostaticilor israelieni deţinuţi de Hamas, relatează DPA.

"Curentul electric şi alimentarea cu apă potabilă nu vor fi pornite şi nicio cisternă cu combustibil nu va intra până când ostaticii israelieni nu se vor întoarce acasă", a scris Katz pe X.

Gesturi umanitare vor fi făcute numai în schimbul unor gesturi umanitare, a adăugat el, avertizând că nimeni nu ar trebui "să predice despre moralitate" Israelului.

Armata israeliană a anunţat că 1.200 de persoane, majoritatea civili, au fost ucişi de Hamas. În Fâşia Gaza, cel puţin 1.200 de oameni şi-au pierdut viaţa în timpul ripostei israeliene, potrivit autorităţilor locale. Autorităţile israeliene au recenzat 150 ostatici luaţi de Hamas, în timp ce alte câteva sute de persoane sunt date dispărute. 

Te-ar putea interesa și: