Expoziţie unică despre ultimele luni din viaţa lui Van Gogh

Expoziţie Van Gogh. 

Ultimele luni frenetice petrecute de Vincent Van Gogh într-un sat francez, când artistul producea capodoperă după capodoperă în timp ce se scufunda în disperare, constituie subiectul unei expoziţii excepţionale care se deschide vineri la Amsterdam, informează AFP.

Muzeul Van Gogh va prezenta 50 dintre cele 74 de lucrări realizate în timpul acelor ultime zile febrile din Auvers-sur-Oise, chiar înainte de sinuciderea sa la vârsta de 37 de ani, precum şi circa 30 de desene.

Multe dintre aceste lucrări au fost împrumutate de la muzee şi colecţionari privaţi din întreaga lume şi nu au mai fost niciodată expuse împreună.

"Cred că putem spune că este vorba despre o expoziţie unică despre ultima perioadă a lui Van Gogh, ultimele sale 70 de zile",
a declarat Directoarea muzeului, Emilie Gordenker, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Agerpres.

"În această perioadă, a lucrat ca un posedat", producând unele dintre cele mai bune lucrări ale sale, inclusiv ameninţătorul "Lan de grâu cu corbi" şi un portret melancolic al prietenului şi medicului său, Paul Gachet.

Tabloul "Dr Paul Gachet", care, potrivit cercetătorilor muzeului, a fost pictat pe 6 şi 7 iunie 1890, este una dintre cele opt lucrări împrumutate de Musée d'Orsay din Paris, alături de "Biserica din Auvers-sur-Oise".

Toate tablourile sunt prezentate în ordine cronologică, de la primul, pictat la sosirea lui Van Gogh în Auvers, până la ultimul, "Rădăcini de copaci", pictat cu două zile înainte de moartea sa.

Van Gogh s-a instalat în Auvers-sur-Oise, în apropiere de Paris, la 20 mai 1890, plin de speranţă şi entuziasm - datorită, în parte, prezenţei doctorului Gachet, un medic specializat în tratarea "melancoliei" - după şederi în Arles şi în Saint-Remy-de-Provence (sudul Franţei), unde se luptase cu probleme psihice.

"Vincent a trecut prin momente foarte dificile înainte de a veni la Auvers. A suferit foarte mult din cauza bolii sale psihice",
a declarat Gordenker pentru AFP. "Vine la Auvers, are această energie nouă şi se apucă cu adevărat de treabă", a spus el.

"În timp ce lucram la această expoziţie, nu am fost uimiţi doar de numărul de tablouri pe care el le-a realizat la Auvers într-un timp atât de scurt, ci şi de extraordinara lor calitate, de îndrăzneala lor, de expresivitatea lor, de experimentarea care a existat până în ultima zi", a precizat Nienke Bakker, curatoare principală a muzeului.

Dar, cu timpul, o nelinişte l-a cuprins din nou pe Van Gogh, aşa cum se vede în "Lan de grâu cu corbi", urmat de un alt peisaj sumbru, "Lan de grâu sub un cer furtunos".

Sentimentele de eşec, de singurătate şi de melancolie pun treptat stăpânire pe pictor, care se împuşcă în piept la scurt timp după ce a terminat "Rădăcini de copaci", murind două zile mai târziu.

Expoziţia "Van Gogh la Auvers - Ultimele sale luni" va fi deschisă între 12 mai şi 3 septembrie la Amsterdam, înainte de a fi mutată la Musée d'Orsay între 3 octombrie şi 4 februarie 2024. 

Te-ar putea interesa și: