Comisia Europeană propune plafonarea prețului la gazele rusești. Care a fost răspunsul lui Vladimir Putin?

Comisia Europeană va propune un plafon de preț pentru gazul rusesc, alături de măsuri care includ o reducere obligatorie a UE a consumului de energie electrică și o plafonare a veniturilor producătorilor de energie electrică care nu sunt pe gaz, a declarat miercuri șeful blocului european.

„Vom propune un plafon de preț pentru gazul rusesc. Trebuie să reducem veniturile Rusiei pe care Putin le folosește pentru a finanța acest război atroce din Ucraina”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reporterilor, citată de Reuters.

Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia va înceta furnizarea de gaz și petrol dacă vor fi impuse plafoane de preț.

„Vor exista decizii politice care să afecteze contractele? Da, pur și simplu nu le vom onora. Nu vom furniza absolut nimic dacă ne contrazice intereselor. Nu vom furniza gaz, petrol, cărbune, păcură – nu vom furniza nimic”, a spus Putin, potrivit Economica.net.

Potrivit preşedintelui Comisiei Europene, blocul comunitar se confruntă cu o situaţie extraordinară pentru că Rusia nu este un furnizor de încredere şi manipulează pieţele energetice. Această manipulare are efecte secundare pe piaţa de electricitate unde se constată preţuri astronomice la electricitate pentru gospodării şi companii, precum şi o volatilitate extremă pe piaţă, scrie Agerpres.

Prima propunere vizează o reducere inteligentă a cererii de electricitate. În acest sens, Executivul comunitar va propune o ţintă obligatorie privind reducerea utilizării de electricitate în perioadele de consum de vârf şi va colabora cu statele membre pentru atingerea acestei ţinte.

A doua propunere vizează plafonarea veniturilor acelor companii care produc electricitate cu costuri reduse, cum sunt energiile regenerabile şi centralele nucleare. Aceste companii generează venituri surprinzătoare care nu reflectă costurile lor de producţie.

În al treilea rând, Executivul comunitar va propune o "contribuţie de solidaritate" din partea companiilor de petrol şi gaze, pentru a ajuta gospodăriile şi companiile să facă faţă exploziei facturilor la energie.

O altă propunere a Executivului comunitar vizează sprijinirea cu lichidităţi a companiilor de utilităţi de către statele membre. Din cauza volatilităţii extreme care există în prezent pe piaţa de electricitate, companiile de utilităţi trebuie să furnizeze, sub formă de garanţii, fonduri neobişnuit de mari, ceea ce le afectează capacitatea de a încheia tranzacţii. În acest sens, Comisia Europeană va ajuta la facilitarea sprijinului de lichiditate oferit de statele membre pentru companiile de utilităţi.

Te-ar putea interesa și: