Cel mai înalt ghețar din lume, South Col Glacier, se topește într-un ritm accelerat din cauza încălzirii globale.
Cercetătorii de la Universitatea din Maine au descoperit că ghețarul South Col a pierdut aproape 54 de metri din grosime în ultimii 25 de ani.
Ghețarul, care se află la aproximativ 7.906 m deasupra nivelului mării, se subțiază de 80 de ori mai repede decât a fost nevoie iniţial pentru formarea gheții la suprafață. Rata scăderii a fost pusă pe seama temperaturilor ridicate și a vântului puternic.
Liderul expediției, Dr. Paul Mayewski a declarat că studiul relevă rezultate pentru un segment ”care nu a fost disponibil anterior și care conduce către sensibilitatea remarcabilă pe care o au sistemele Pământului la schimbări, chiar și relativ mici”, scrie BBC.
În timp ce topirea ghețarilor a fost studiată pe scară largă, impactul schimbărilor climatice asupra ghețarilor de la această înălțime nu a fost studiat anterior.
O echipă de 10 oameni de știință au vizitat ghețarul, unde au instalat cele mai înalte două stații de monitorizare a vremii din lume și au extras mostre de la zece metri din grosimea gheţii.
Dr. Mayewski a observat că topirea rapidă ar putea avea o mare varietate de „implicații semnificative la nivel regional până la global”.
Milioane de oameni depind de lanțul muntos Himalaya pentru apă potabilă, iar dacă alți ghețari din regiune - și din întreaga lume - urmează exemplul Everestului, capacitatea lor de a furniza apă pentru băut și irigare ar putea scădea semnificativ.
Declinul ar putea reprezenta, de asemenea, o provocare pentru alpiniști, deoarece viitoarele expediții pe munte s-ar putea confrunta cu stratul de rocă mai expus, ceea ce face mai dificilă urcarea.