Denumită „Capela Sixtină a Anticilor”, arheologii au găsit zeci de mii de picturi de animale și oameni create în urmă cu 12.500 de ani pe stânci care se întind pe aproape opt mile în Columbia. Aceste imagini de artă rupestră înfăţişează uriaşe creaturi ale epocii glaciare, precum mastadontul care este o rudă preistorică a elefantului, care nu a cutreierat America de Sud de cel puțin 12.000 de ani precum şi alte imagini cu animale din Epoca de Gheaţă. Aceste animale au fost toate văzute și pictate de unii dintre primii oameni care au ajuns vreodată pe Amazon. Pozele lor dau o privire asupra unei civilizații străvechi pierdute. Imaginile includ pești, broaște țestoase, șopârle și păsări, precum și oameni care dansează și se țin de mână.
Descoperirea a fost făcută de o echipă britanico-columbiană, finanțată de Consiliul European de Cercetare. Liderul său este José Iriarte, profesor de arheologie la Universitatea Exeter și un expert în Amazon și istoria precolumbiană.
„Vorbim despre câteva zeci de mii de tablouri. La fiecare pas pe care îl faci, este un nou perete de picturi. Am început să vedem animale care sunt acum dispărute. Imaginile sunt atât de naturale și atât de bine realizate încât avem puține îndoieli că te uiți la un cal, de exemplu. Calul din era glaciară avea o față sălbatică. Este atât de detaliat, încât putem vedea chiar și părul de cal. E fascinant", a declarat profesorul de arheologie de la Universitatea Exeter.
Cercetătorii proiectului lucrează pentru a afla când oamenii s-au stabilit prima dată în regiunea Amazonului şi cum prezenţa lor a afectat biodiversitatea.