UBBMed al Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca a devenit partener al EIT Health (cu sediul la Munchen, Germania), parte din structura European Institute of Innovation & Technology/EIT.
"Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin UBB School of Health - UBBMed, a devenit partener (Network Partner) al EIT Health (cu sediul la Munchen, Germania), parte din structura European Institute of Innovation & Technology/EIT ("Knowledge & Innovation Community"). Acest parteneriat subliniază angajamentul UBB de a promova excelenţa în domeniul sănătăţii, deschide noi orizonturi pentru specialiştii români din domeniul sănătăţii şi consolidează poziţia UBB ca unul din liderii în cercetare, educaţie şi servicii în sănătate", se arată într-un comunicat trimis, joi, de UBB.
EIT Health, fondată în 2015 şi parte a Institutului European de Inovare şi Tehnologie (EIT), reuneşte aproximativ 120 de parteneri din mediul academic, industrie şi sectorul public, cu scopul de a dezvolta soluţii inovatoare pentru provocările din domeniul sănătăţii. Printre partenerii săi de diverse tipuri se numără instituţii de renume, precum Universitatea Oxford (Marea Britanie), Institutul Karolinska (Suedia) şi Institutul Fraunhofer (Germania).
"Prin acest demers UBBMed capătă o vizibilitate internaţională tot mai mare şi va avea acces rapid la informaţii relevante şi la parteneriate de excelenţă în domeniul sănătăţii. Mai direct spus, această colaborare ne va permite să extindem şi mai mult impactul nostru în domeniul sănătăţii, deoarece prin EIT Health vom avea acces la o reţea vastă de experţi şi resurse, ceea ce ne va ajuta să dezvoltăm rapid şi serios proiecte inovatoare şi să abordăm provocările actuale din domeniul sănătăţii. Aşadar, acest parteneriat subliniază angajamentul nostru de a forma viitori lideri şi de a contribui la îmbunătăţirea sistemelor de sănătate din ţară şi din Europa", declară, citat în comunicat, rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David.
Potrivit sursei amintite, EIT Health este o comunitate de cunoaştere şi inovare (KIC) în cadrul EIT, concentrată pe sănătate şi îmbătrânire. Misiunea sa este de a îmbunătăţi sistemele de sănătate din Europa prin promovarea inovaţiei, depăşirea obstacolelor transfrontaliere şi oferirea de soluţii care să schimbe vieţi. Organizaţia sprijină dezvoltarea produselor şi serviciilor inovatoare în domeniul sănătăţii, facilitând colaborarea între cercetători, industria farmaceutică şi tehnologică, precum şi sectorul public. Până în prezent, EIT Health a sprijinit peste 2.500 de start-up-uri şi scale-up-uri, a antrenat peste 49.000 de studenţi şi profesionişti şi a lansat 113 produse şi servicii pentru a răspunde nevoilor nesatisfăcute din sănătate (EIT Campus) (EIT Health).
"Colaborarea cu EIT Health reprezintă o oportunitate extraordinară pentru cercetătorii noştri. Acest parteneriat va facilita accesul la resurse de top şi va stimula dezvoltarea de proiecte inovatoare, în special în domeniul MedTech. Suntem entuziasmaţi să lucrăm îndeaproape cu EIT Health pentru a dezvolta noi tehnologii medicale care să îmbunătăţească, pe de o parte, calitatea vieţii şi să ofere, în acelaşi timp, soluţii inovatoare pentru provocările din domeniul sănătăţii. Accesul la echipe dedicate pentru asistenţă administrativă şi identificarea partenerilor de proiect va fi esenţial pentru succesul şi progresul cercetărilor noastre", declară, conform comunicatului menţionat, prof. univ. dr. Răzvan Cherecheş, coordonator/responsabil UBBMed.