Proiectul de „scanare” a palmelor elevilor pentru profilul de orientare în carieră al ISJ Cluj nu va fi promovat în școli. Ministerul Educației: A fost anulat

Un proiect-pilot de scanare a palmelor elevilor pentru profilul de orientare în carieră a fost anunțat de Inspectoratul Școlar Județean Cluj, într-o conferință de presă organizată marți, 23 ianuarie 2024.

“Peste 100 de elevi clujeni de clasa a XI-a vor fi incluși într-un proiect-pilot care prevede scanarea mâinilor, cu un dispozitiv pentru identificarea abilităților native privind cariera lor viitoare”, anunța atunci Inspectoratul Școlar Cluj.

Într-un interviu acordat TVR Cluj, în aceeași zi, Inspectorul Școlar General, Marinela Marc, spunea că „astăzi, într-o conferință de presă la sediul Inspectoratului Școlar, am lansat acest proiect, un proiect cu care a venit spre noi clubul Lions, partener de încredere al Inspectoratului Școlar în multe alte proiecte, și Universitatea „Babeș Bolyai”, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. Spre deosebire de alte proiecte de consiliere în carieră, acest proiect vine cu o componentă în plus. Este vorba de un dispozitiv, de un soft creat chiar de o companie românească, foarte simplu și non-invaziv. Practic, prin scanarea mâinilor se scanează posibilitățile native ale tinerilor, care sunt coroborate prin completarea unui chestionar clasic de orientare școlară și prin cele două modalități de sondare se ajunge la un profil ocupațional mult mai apropiat de posibilitățile tinerilor”.

Aparatul urma să fie pus la dispoziție în proiectul „Încotro? Eu?”.

La doar câteva zile de la lansarea proiectului-pilot conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj a anunțat retragerea acestuia. Decizia a venit după ce proiectul a fost criticat.

Proiectul a fost contestat de reprezentanții Universității Babeș-Bolyai (UBB) și ai Facultății de Psihologie și Științele Educației. Decanul Facultății de Psihologie a UBB Cluj, Adrian Opre, deși a fost prezent la conferință, a revenit și a declarat că a avut reticențe asupra proiectului.

"Eu am avut reticențe explicite, în mod repetat, vizavi de acest instrument și de metodă, pentru că nu sunt date în acest sens. Dar, să fie foarte clar: acum nu a fost nici inițiativa UBB, nici a facultății. Noi am fost invitați, prin inspectorat, să participăm la o prezentare de acest gen – dar noi venind pe componenta care ține de noi. Adică: le-am spus că avem reticențe vizavi de instrument și de aparat, pentru că nu știm încă. Poate să fie bun, rău, dar nu știm ce date poate să extragă, pentru că trebuie o validare a instrumentului și a metodei", a declarat pentru Edupedu.ro, Adrian Opre, care este și Președintele Comisiei de psihologie educațională a Colegiului Psihologilor.

De asemenea, Rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, a precizat că proiectul este o greșeală.

„Cred că este o greșeală, pentru că, măcar în sistemul public, ar trebui să folosim teste și probe psihologice validate și acreditate de Colegiul Psihologilor din România, pentru că este vorba și despre copii, și despre sistemul public. Acest instrument nu știu să fie printre instrumentele acreditate de către Colegiul Psihologilor din România. Noi avem o comisie de metodologie, care acreditează testele folosite. Și nu știu să fie acreditat nici la nivel internațional, de către asociațiile psihologice de specialitate”, a declarat pentru Edupedu.ro, Daniel David.

Totodată, reprezentanții Universității Babeș-Bolyai (UBB) și ai Facultății de Psihologie și Științele Educației au declarat că nu au fost parteneri în proiect, așa cum au fost prezentați de Inspectoratul Școlar Cluj.

Ministerul Educației a anunțat că proiectul-pilot a fost anulat.

“În urma poziționării fără echivoc a specialiștilor din mediul academic, conducerea ISJ Cluj a luat decizia de a anula derularea proiectul-pilot în cauză”, a transmis Ministerul Educației, la solicitarea Edupedu.ro.

Joi, 25 ianuarie, Inspectoratul Școlar Județean Cluj anunța, într-un comunicat de presă, că inițiativa nu va fi promovată la nivelul unităților de învățământ din județul Cluj.  

Redăm informarea de presă a Inspectoratului Școlar Județean Cluj:

“În contextul informațiilor vehiculate în spațiul public, referitoare la prezentarea, în cadrul unei Conferințe de presă, din 23 ianuarie 2024, a Proiectului pilot de orientare vocațională, „ÎNCOTRO? EU”, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj anunță public faptul că această inițiativă nu va fi promovată la nivelul unităților de învățământ preuniversitar din județul Cluj, până la momentul clarificării tuturor aspectelor care țin de eficacitatea și relevanța rapoartelor generate.

Asigurăm părinții și opinia publică asupra faptului că școala clujeană rămâne un spațiu protejat, care valorifică metode și instrumente a căror eficacitate și utilitate nu periclitează sănătatea fizică și mintală a elevilor”.

Inventatorul proiectului este Dumitru Grigore - VEZI AICI.

Sursa foto: Captură – TVR Cluj/Facebook

Te-ar putea interesa și: