Marinela Marc, șefa ISJ Cluj, la Napoca Live: ”Mare parte din activitate o dedicăm, astăzi, medierii și stingerii conflictelor dintre părinți”

 

Marinela Marc, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Cluj, a explicat, joi, la emisiunea TalkShow Direct de la Napoca Live, de unde cererea uriașă de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare din anul școlar următor. De asemenea, șefa ISJ Cluj a ținut să remarce că o bună parte din activitatea instituției este dedicată, în prezent, medierii conflictelor apărute între părinții elevilor.

”Este o cerere foarte mare în ce privește înscrierea în clasa pregătitoare. Vedeți, Clujul crește chiar dacă datele de la Statistică nu reflectă neapărat acest lucru. Tinerii vin la studii la Cluj, aleg să rămână în continuare aici. Sunt multe familii care-și găsesc loc de muncă în Cluj sau în județ, în zona metropolitană și evident că își înscriu copiii aici.

În plus, tot în această perioadă de înscriere a copiilor în școli și grădinițe, derulăm o activitate de mobilitate a cadrelor didactice, etapa de pre-transfer a acestora, și tot mai multe cadre didactice din alte județe care și-au stabilit domiciliul în Cluj-Napoca sau în județ, își transferă catedra din județele unde erau titulari.

Sunt foarte mulți și situațiile sunt diverse. De cele mai multe ori, soț-soție care și-au găsit un loc de muncă în zona metropolitană la companiile de aici, fie o altă categorie reprezentată de cei care se apropie de pensionare și ai căror copii s-au stabilit în județul nostru, care mai au și nepoți.

Avem acum la Cluj 106 clase pentru ciclul primar, din care aproximativ 50 sunt clase pregătitoare. Vom vedea după prima etapă de înscriere, care se finalizează în luna mai, dacă acest număr acoperă cererile părinților sau dacă e nevoie să mai suplimentăm numărul claselor. Am plusat deja la numărul acestor clase având experiența anului trecut în care am suplimentat cu 45 de clase pregătitoare. Așa că, anul acesta am ales din start să prognozăm un anumit număr de clase, dar vom vedea exact după perioada de înscriere.

Anul trecut, cea mai mare cerere de suplimentare a claselor pregătitoare a fost la Florești, circa 9 clase, și la școlile nou modernizate de primărie. Iată, de exemplu școala Iorga de pe Bulevardul Muncii, care înainte abia își făcea clasele, cu riscul chiar de a nu mai avea 300 de copii și de a nu mai avea personalitate juridică, iată că, anul trecut, după ce școala a fost modernizată am suplimentat cu două clase pregătitoare. Iată că aceste investiții în infrastructura educațională produc efecte, părinții apreciează și baza materială a școlilor și nu mai asistăm la acea aglomerare a școlilor din zona centrală a orașului. La fel s-a întâmplat și cu Hațieganu în Mănăștur, de Agârbiceanu nu mai vorbim pentru a fost din primul val al școlilor reabilitate și este cea mai aglomerată școală din Cluj-Napoca. Sunt convinsă că și aceste 32 de unități de învățământ care sunt astăzi în proces de reabilitare, vor fi la fel de atractive în anul școlar următor”, a spus Marinela Marc.

De asemenea, un alt fenomen interesant semnalat la nivelul Inspectoratului școlar îl reprezintă numărul foarte mare al sesizărilor și petițiilor adresate inspectorilor școlari de către părinții copiilor, în special cele care au legătură cu conflictele iscate între copii.

”Părinții vin înspre noi cu foarte multe petiții și sesizări. Vedeți, după pandemie s-a schimbat foarte mult comportamentul elevilor, ci al societății în general, și există astăzi destul de multă agresivitate. Oamenii nu mai au răbdare, nu mai au respect și atunci, pentru orice, li se pare că nu îi satisface, că li se răspunde promt, sau că se atentează la starea de bine a copiilor, la integritatea lor. Nu mai au disponibilitatea la dialog cu părinții celorlalți copii, cu cadrele didactice. Se sesizează direct la noi sau la minister, își angajează avocați. Și atunci, mare parte din activitatea noastră în ultima vreme este medierea conflictelor.

Am fost întrebată recent la un eveniment organizat la ISU ce mai fac, și, fără să-mi dau seama de instituția în care mă aflam, am răspuns că... sting incendii, că, metaforic vorbind, încerc să aplanez conflicte. Vorbim în special de dispute apărute între elevi, care ajung să devină conflictele părinților, în special a celor de la clasele mici.

Și, credeți-mă, multe dintre aceste conflicte sunt puerile, adică nici măcar nu le putem numi bullying. Sunt încăierări între copii, faptul că un copil a fost împins și nu i s-a permis să intre înaintea altuia într-o sală de clasă. Și nu e normal ca astfel de întâmplări să ajungă la inspectorat, ar trebui ca acestea să se rezolve acolo, în școli. Nu avem ce face, însă. Îi primim, îi ascultăm, încercăm să-i liniștim, iar de cele mai multe ori ajung la concluzia ca, da, au exagerat, dar prima reacție a lor asta a fost”, a mai spus Marinela Marc, la Napoca Live.

EMISIUNEA INTEGRALĂ POATE FI URMĂRITĂ AICI

Te-ar putea interesa și: