Un număr de 64 de elevi din 15 ţări participă, la Cluj-Napoca, în perioada 7-13 iulie, la Olimpiada Central Europeană de Informatică, a XXXII-a ediţie, eveniment organizat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în colaborare cu Societatea pentru Excelenţă şi Performanţă în Informatică (SEPI), Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj şi Universitatea Tehnică Cluj-Napoca.
"Olimpiada de Informatică a Europei Centrale (CEOI - Central European Olympiad in Informatics) este inclusă în Calendarul Olimpiadelor şi concursurilor şcolare internaţionale desfăşurate în România şi în străinătate, la care participă şi elevi români, prima ediţie a acestei competiţii internaţionale fiind organizată la Cluj-Napoca în anul 1994", se arată într-un comunicat de presă transmis de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj.
Potrivit sursei citate, România a mai găzduit şi alte trei ediţii importante - în 2000, 2009 şi 2016, iar cea din 2000 a fost organizată tot la Cluj-Napoca.
"După 25 de ani Cluj-Napoca redevine gazda acestei olimpiade, eveniment care reuneşte elevi din 15 ţări ale lumii: Cehia, Croaţia, Germania, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Austria, Bulgaria, Georgia, Republica Moldova, Serbia, Elveţia şi Ucraina. Astfel, 64 de elevi, constituiţi în 16 echipe de concurs, din cele 15 ţări participante, alături de cei 32 de profesori coordonatori, întreaga echipă de organizare şi membri comitetului tehnic al olimpiadei vor transforma pentru câteva zile municipiul Cluj-Napoca, într-un centru internaţional al competiţiei în domeniul IT şi al informaticii, organizat la Universitatea Tehnică, din Cluj-Napoca, judeţul Cluj", se mai arată în informarea ISJ Cluj.
România participă la Olimpiada Central Europeană de Informatică (CEOI) cu două echipe, lotul ţării noastre fiind alcătuit din 8 elevi, coordonaţi de 2 profesori, un coordonator principal şi un coordonator adjunct.
"Acest moment nu este doar o competiţie între cei mai buni tineri informaticieni ai Europei centrale, ci o sărbătoare a cunoaşterii, a pasiunii pentru ştiinţă şi a colaborării internaţionale în spiritul excelenţei academice. Faptul că România este gazda acestei olimpiade, prin implicarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, a Societăţii pentru Excelenţă şi Performanţă în Informatică, a Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj şi a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, reconfirmă angajamentul nostru faţă de educaţia de înalt nivel şi faţă de valorile cooperării europene. Cluj-Napoca este un oraş al inovaţiei, al spiritului universitar şi al tinerilor care modelează viitorul prin inteligenţă şi creativitate, este un reper la nivel naţional pentru excelenţa în educaţie şi un pol de dezvoltare pentru industria IT, un centru al inovaţiei, al educaţiei şi al cercetării, un spaţiu în care tradiţia academică se împleteşte firesc cu deschiderea spre viitor", a declarat inspectorul şcolar general al ISJ Cluj, Marinela Marc, citată în comunicat.