Au început probele scrise la BAC! Emoții mari pentru peste 4.600 de elevi clujeni

 

4.627 de absolvenți ai claselor a XII-a susțin, începând de luni, 1 iulie, probele scrise din cadrul Examenului Național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024

La nivelul județului Cluj, potrivit datelor înregistrate, 4.627 de candidați (4279 din promoția curentă și 348 din seriile anterioare) sunt așteptați să susțină probele scrise ale examenului național de bacalaureat în această sesiune.  Din totalul candidaților, 3.287 sunt de la unități de învățământ preuniversitar din municipiul Cluj-Napoca, iar 1.340 de candidați sunt din celelalte municipii ale județului.

Probele scrise din sesiunea iunie - iulie 2024 încep luni, 1 iulie, cu proba scrisă la Limba și literatura română-proba E.a), urmată marți, 2 iulie 2024, de proba scrisă obligatorie a profilului–proba E.c). Joi, 4 iulie 2024, este programată să se desfășoare proba scrisă la alegere a profilului și a specializării–proba E.d), iar vineri, 5 iulie 2024 va avea loc proba scrisă la limba și literatura maternă–proba E.b).

În județul Cluj, desfășurarea probelor scrise, din cadrul sesiunii iunie–iulie a examenului național de bacalaureat 2024, este organizată în 17 centre de concurs.

Elementul de noutate al acestei sesiuni a examenului național de Bacalaureat constă în faptul că, la finalul fiecărei probe de examen, lucrările elevilor sunt scanate și încărcate în platforma națională destinată evaluării digitalizate a lucrărilor scrise, fiind evaluate, aleatoriu, de către profesori evaluatori, din alte județe, decât cel de proveniență a lucrărilor.

Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 8 iulie (până la ora 12:00), iar contestațiile se pot depune în intervalul orar 12:00-18:00, în aceeași zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 12 iulie.

Un candidat este declarat promovat la examenul național de bacalaureat dacă îndeplinește, cumulativ, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise și a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea, obținând, în final, cel puţin media 6 la probele scrise.

„Dragi candidați, începe un examen important pentru viitorul vostru, pe care unii îl veți promova cu note mari, alții cu note mai mici, alții poate nu veți reuși acum, dar asta nu înseamnă că sunteti mai puțin valoroși ca oameni. Examenul acesta evaluează nu cât sunteți de buni, ci cât știți la acest moment să rezolvați subiectele pe care le veți primi.  Acest examen nu evaluează omenia, generozitatea, altruismul, puterea voastră de a merge mai departe și toate valorile pe care școala s-a străduit să vi le transmită și de care veți avea nevoie în viață.  Indiferent de rezultatele acestui examen, eu am încredere în voi și știu că nu veți renunța să promovați în sesiunile viitoare, pentru a avea cât mai multe șanse de reușită în viață. Cred în potențialul vostru și sunt convinsă că veți fi iubiți și sprijiniți de cei dragi, indiferent de rezultat. De aceea, vă doresc să abordați cu încredere acest examen, să vă concentrați pe citirea cu atenție a subiectelor și pe rezolvarea lor, să nu vă lăsați distrași de factori externi, de comportamentele greșite care promovează calea ușoară de a reuși în viață, pentru că viața ne-a demonstrat că nu este așa și că nu veți putea reuși, decât printr-o foarte bună pregătire, prin cunoștințe temeinice și o atitudine corectă.

Îmi exprim deplina apreciere față de generația voastră, care a reușit să se adapteze și să performeze, indiferent de provocările prin care a trecut pe parcursul celor patru ani de liceu.  Până la urmă, aceste situații demonstrează că viața nu este simplă, că este o luptă continuă și că învățăm și ne maturizăm din fiecare experiență, nu întâmplător examenul de bacalaureat este numit examenul maturității. Tuturor, mult succes!”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.               

Te-ar putea interesa și: