A început școala! Marinela Marc, șefa ISJ: ”Suntem în fața unei noi provocări!”

 

Luni, 09 septembrie, a fost prima zi din noul an școlar, unul care vine cu noi provocări, printre care amintim intrarea în vigoare a noului Regulament de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar, a Statutului Elevului etc, dar și cu investiții majore făcute de municipalitate în infrastructura educațională.

”Distinși colegi, stimați părinți, dragi elevi,

În fiecare toamnă, în luna septembrie, trăim momente de emoție, în ziua începerii cursurilor, în special alături de preșcolarii și elevii care încep un ciclu nou de învățământ. Ne mirăm cât de repede a trecut vacanța, cât de mari s-au făcut copiii și fiecare dintre noi, indiferent dacă suntem elevi, părinţi, bunici sau cadre didactice rememorăm primele zile de şcoală din viaţa fiecăruia dintre noi cu emoţiile și sfiala pe care cu toţii le-am trăit an de an în acest anotimp. Un nou început înseamnă o nouă şansă, înseamnă un drum pe care pornim cu forţe proaspete şi cu nădejdea că vom reuşi mai multe în acest nou an, decât în cel ce a trecut. Ca părinți ne propunem ca anul acesta să acordăm mai mult timp copiilor, să petrecem mai mult timp cu ei, să limităm accesul la ecrane, să îi înscriem la activități suplimentare, să facă sport și să se bucure de copilărie. Cadrele didactice, cu siguranță își propun ca fiecare zi să fie o aventură în procesul de învățare, plină de momente memorabile, de lecții valoroase și realizări remarcabile, totul din dorința de a le fi cât mai bine copiilor, de a îi motiva în participarea activă la procesul de învățare.

Începerea unui nou an școlar este și un prilej de reflecție asupra anului școlar care tocmai s-a încheiat la 31 august și de fixare a unor obiective pentru ceea ce urmează.

Așadar, am încheiat un an școlar, cu multe provocări, cu o nouă lege a învățământului preuniversitar, cu examene în cadrul cărora evaluarea s-a desfășurat digital, toate acestea generând uneori îngrijorare. De aceea, am ales să mă adresez, în primul rând, colegilor, cadre didactice, care poartă responsabilitatea educației copiilor și tinerilor și care s-au implicat în multe activități conexe pentru educația și siguranța copiilor noștri.

Rememorând tot ceea ce s-a întâmplat, mai ales în această vară, cu examene, în care ați fost puși în situații inedite, grație digitalizării procesului de evaluare, cu emoțiile firești, dar mai ales cu solidaritatea și responsabilitatea de care ați dat dovadă cu toții, de promptitudinea cu care ați răspuns la solicitările de a face parte din comisiile de examene, de a face echipă oridecâte ori a fost nevoie, mi-a confirmat, încă o dată, că rezultatele extraordinare pe care județul Cluj le-a obținut la examenele naționale și în acest an se datorează profesionalismului și efortului dumneavoastră, pentru care vă mulțumesc, încă o dată!

Stimați colegi, odată cu începerea noului an școlar, suntem în fața unei noi provocări, respectiv intrarea în vigoare a noului Regulament de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar, a Statutului Elevului și a altor metodologii și regulamente, ce vor intra în vigoare, gradual, pe parcursul acestui an școlar. Este un proces plin de responsabilitate, care ridică, în mod firesc, întrebări în rândul societății și este datoria noastră de a găsi cele mai eficiente mijloace pentru comunicarea permanentă cu părinții în privința tuturor elementelor de noutate și a deciziilor privind organizarea procesului didactic.

Fie ca începutul acestui nou an școlar să vă dea puterea să vă asumați responsabilitatea de a fi adevărate modele pentru elevii dumneavoastră, contribuind cu răbdare, creativitate și înțelegere, nu numai la formarea de competențe și transmiterea de cunoștințe, ci, mai ales, la formarea de comportamente, la siguranța elevilor în mediul școlar, la reducerea violenței și a consumului de droguri și substanțe interzise, fenomene care provoacă din ce în ce mai multă îngrijorare în societatea noastră.

Efortul cadrelor didactice nu este suficient, dacă educația oferită la școală nu este susținută de implicarea părinților. De aceea vă invit, stimați părinți să vă implicați activ în educaţia copiilor dumneavoastră, să fiți prezenţi în viaţa şcolii, alături de cadrele didactice, așa cum ați făcut-o și până acum ! Dumneavoastră trebuie să fiți informați nu numai în legătură cu situația școlară a copiilor, ci să participați activ la parcursul educațional al acestora, să urmăriți frecvența la ore și să vă implicați în reducerea absenteismului, în găsirea de soluții pentru a-i ține pe elevi la școală, aceasta fiind condiția necesară în obținerea de rezultate bune în activitatea de învățare și de promovare a examenelor. Vă cer, totodată, să aveți încredere în profesionalismul cadrelor didactice, să fiți partenerii școlilor, deschiși la toate schimbările de comportament ale copiilor, pe care școala vi le semnalează și, împreună, să găsiți cele mai potrivite soluții pentru depășirea tuturor problemelor care pot apărea.

În ceea ce vă privește pe voi, dragi elevi, vă doresc să fiți cât mai receptivi la ceea ce dascălii, cu dragoste și pasiune, încearcă să vă învețe, să fiți încrezători că numai școala vă poate oferi cadrul educării și formării voastre, pentru a vă integra cu ușurință într-o societate a cunoașterii, într-o lume globalizată, în care echilibrul și reușita în viață ți le conferă respectul valorilor și capacitatea de învățare pe tot parcursul vieții. Dragi elevi, fie ca noul an școlar să fie presărat cu momente de satisfacție, prieteni noi și descoperiri inedite în cunoaștere!

Este important ca toţi, împreună, părinţi, dascăli, copii, autorități să lucrăm cu hotărâre şi deplină încredinţare la împlinirea viitorului vostru, al națiunii noastre, pentru că educaţia are un rol decisiv în dezvoltarea unui popor.

În ceea ce ne privește pe noi, reprezentanții Inspectoratului Școlar al Județului Cluj, vă asigurăm că suntem parteneri reali, dispuși în orice moment să vă susținem, astfel încât, la sfârșitul anului școlar, să ne bucurăm împreună de reușitele voastre.

Vă doresc un an școlar plin de încredere, cu putere de muncă și dorință de cunoaștere, dar, în primul rând, cu sănătate! Fie ca noul an școlar să vă aducă împliniri personale şi profesionale, forţă şi energie în faţa provocărilor, speranţă și convingerea că împreună vom reuși !

Mult succes tuturor în noul an școlar!”, a fost mesajul adresat elevilor și profesorilor clujeni de către inspectorului școlar general al ISJ Cluj, Marinela Marc.

Primarul Emil Boc: ”Investiții de 206 milioane de euro în infrastructura educațională”

„Dragi elevi, stimați părinți și profesori. Începutul unui an școlar este un moment festiv, plin de emoție și de bucuria revederii și sentimentul unui nou început. Și anul acesta am făcut tot ceea ce a fost necesar pentru crearea unor condiții optime de desfășurare a procesului de învățământ. Școlile au fost dotate cu materiale didactice, echipamente digitale și echipamente pentru laboratoare. S-au realizat lucrările necesare de întreținere și reparații. În prezent, derulăm investiții de 206 milioane de euro în infrastructura educațională, cel mai mare proiect destinat educației din istoria Clujului. De ce? Pentru că viitorul Clujului se pregătește în fiecare zi prin investiția consistentă în educație. Continuăm o serie de politici publice pentru susținerea studiului și performanței: gratuități la transportul public, autobuze școlare dedicate, programul «O masă caldă» la școală. În acest an, Primăria alocă vouchere pentru elevii de clasa a III-a pentru practicarea activităților sportive și pentru cei de clasa a IX-a pentru activități culturale. În numele comunității noastre, transmit aprecierea pentru părinți și profesori și le doresc elevilor mult succes în anul școlar 2024-2025”, a fost și mesajul primarului Emil Boc, la începerea școlii.

Te-ar putea interesa și: