Studiu: Unul din cinci români nu reuşeşte să economisească nici măcar un leu pe lună

 

Unul din cinci români (20%) spune că nu reuşeşte să pună deloc bani deoparte, iar 53% economisesc mai puţin de 500 de lei pe lună, potrivit unui studiu de profil, realizat de o aplicaţie financiară.

Pe de altă parte, 10% declară că fac economii de cel puţin 1.000 lei lunar, cu cel mai mare procent în rândul segmentului de vârstă 25-34 de ani (12%).

De Ziua Mondială a Economisirii (31 octombrie), aplicaţia financiară Revolut, care are peste 35 de milioane de clienţi la nivel global şi mai mult de 3 milioane în România, a realizat un studiu despre modalităţile de economisire la care apelează românii. În cercetarea realizată de compania Dynata, au fost implicaţi 1.000 de respondenţi din România.

Potrivit studiului, 49% dintre respondenţi spun că toamna încep să economisească. Aproximativ 18% iau în calcul să pună bani deoparte mai ales pentru că au cheltuit prea mult cu vacanţele din timpul verii, iar 31% consideră că toamna este un moment potrivit pentru a face asta.

Totodată, 23% dintre cei intervievaţi declară că oricum economisesc pe tot parcursul anului, fără a ţine cont de momentul din an. Există şi o minoritate de 6% care intenţionează să amâne până în ianuarie această decizie, preferând debutul anului pentru a începe să-şi facă o rezervă.

"Diferenţele dintre bărbaţi şi femei sunt evidente: 22% dintre femei nu pun deoparte nici măcar un leu (faţă de 18% în cazul bărbaţilor), cele mai multe economisesc sub 250 de lei (32% vs. 22% bărbaţi) şi doar 7% dintre femei economisesc mai mult de 1.000 de lei lunar, faţă de 13% dintre bărbaţi.", precizează autorii studiului.

Cercetarea mai arată că românii iau în calcul diferite metode de a-şi face rezerve de bani şi pentru a-şi ţine socoteala banilor. Astfel, regula la care apelează cei mai mulţi este 50/30/20, unde 50% din fonduri sunt destinate cheltuielilor obligatorii (chirie, utilităţi etc.), 30% pentru cheltuieli de plăcere (mese în oraş, întâlniri cu prietenii) şi 20% pentru economii şi investiţii.

Conform cercetării, românii sunt interesaţi mai ales de produsele de economisire cu dobândă. Aproximativ 46% dintre respondenţi spun că au unul sau mai multe depozite deschise la fie la bănci digitale, fie la bănci tradiţionale sau o combinaţie a celor două.

"Generaţia care apelează cel mai mult la conturile de economisire este reprezentată de mileniali, 45% spunând că au cel puţin un depozit de economii, iar 18% dintre aceştia au acces la cel puţin un cont de economii la o bancă digitală. Tot în acest caz diferenţa dintre bărbaţi şi femei este evidentă: doar 39% dintre femei spun că deţin cel puţin un depozit, în timp ce în rândul bărbaţilor procentul creşte la 50%.", arată sondajul.

Mai mult de jumătate dintre mileniali sunt interesaţi de investiţii ca modalitate de economisire. Aproximativ 53% dintre respondenţii români implicaţi în studiul Revolut declară că investesc bani în diverse instrumente (acţiuni, fonduri tranzacţionate la bursă, money market funds, criptomonede etc.).

Te-ar putea interesa și: