Ministrul Economiei, Radu Oprea, la Napoca Live: ”România își poate asigura din resurse proprii necesarul de gaze pentru încălzire la iarnă”

 Sustenabilitatea economiei românești este un deziderat al Ministerului Economiei, care se dorește un sprijin al mediului de afaceri, mai cu seamă în vremuri de criză. În domeniul energiei sunt necesare investiții majore pentru asigurarea securitatea energetică și pentru a transforma acest sector într-unul sustenabil. Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, a discutat, alături de Loredana Corchiș, în emisiunea ”Politici în Energie” de la Napoca Live, despre inflație, despre cum aceasta poate fi ținută sub control, despre stabilitatea prețurilor, dar și despre creșterea economică.

”PIB-ul este suma tuturor serviciilor și bunurilor produse de economia românească în totalitatea ei la valoare de piață. Această sumă a crescut de la an la an, este o prognoză pozitivă și în acest an, undeva peste 2 la sută, până în 3 la sută.

Sunt doi piloni importanți ai creșterii economice. Unul este cel dat de consum, celălalt este legat de investiții, mai ales cele publice, marile proiecte în care este astăzi România implicată. Amintesc aici proiectele de autostrăzi, cele de infrastructură. Aici, pentru prima dată după multă vreme, uitându-ne pe indicatorii macroeconomici, vedem o schimbare. Nu mai este creștere pe consum, ci una pe investiții, ceea ce arată că viziunea pe care o are guvernul, de a investi accelerat în conectivitate, în infrastructură. Prin politici publice bune, iată că se poate. Îl auceam zilele trecute pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spunând cu bucurie că pentru prima dată România a cheltuit toți banii de la infrastructură mare și, în plus, a solicitat fonduri suplimentare, și cred ca e vorba de peste 400 de milioane de euro care vin din alte programe europene. Iar asta înseamnă că nu vom pierde banii la sfârșitul cadrului financiar”, a spus ministrul Economiei.

De asemenea, Radu Oprea a ținut să sublinieze importanța măsurii de plafonare a prețurilor la energie atât pentru populație, cât și pentru mediul economic.

”Pe de altă parte, un Guvern care ține la cetățenii lui adoptă politici publice foarte bune. Și, vă dau un exemplu foarte bun: plafonarea prețurilor la energie pentru tot ce înseamnă consumul casnic dar și pentru întreprinderile mici și mijlocii și companii. A fost, practic, o măsură de liniștire a societății, astfel încât să ne putem concentra pe ce avem de făcut, ca toată lumea să știe că nu-I cresc prețurile, să facă o predictibilitate, că nu riscă firmele să intre mâine în faliment sau insolvență pentru că are niște costuri pe care nu și le-a luat în calcul. BNR a și spus, într-un raport, că dacă nu s-ar fi luat această măsură în România, inflația ar fi fost mai mare cu șase puncte procentuale, adică în loc de 15 la sută am fi avut peste 21 la sută.

Revenind la plafonarea prețurilor la energie, aceasta se va menține în continuare. Din declarațiile ministrului energiei, rezerva de gaze este la sută la sută. Din această perspectivă, nu cred că vor fi surprize și cred că România își poate asigura din resurse proprii necesarul de gaze pentru încălzire la iarnă”, a mai spus ministrul Economiei, la Napoca Live.

Te-ar putea interesa și: