România asigură în prezent 80-90% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a declarat că, în prezent, România asigură Republicii Moldova 80-90% din necesarul său de energie electrică, scrie Reuters.

Bogdan Aurescu a făcut declaraţiile în cadrul celei de-a treia conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Moldova.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, prognozează o adâncire a crizei economice și energetice din țară. Liderul moldovean a făcut această declaraţie în materialul său pentru publicaţia americană Politico, potrivit Rador.

„Inflația se apropie de 35%, prețurile în Republica Moldova sunt deja exorbitante, lanțul de aprovizionare cu produse a fost perturbat, iar interesele investitorilor s-au slăbit. Drept rezultat, economia țării, cel mai probabil, se va restrânge”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit afirmaţiilor acesteia, prețul gazului în Republica Moldova a crescut de șapte ori, iar al electricităţii – de patru ori. Potrivit calculelor analiștilor citați de Sandu, în acest sezon de iarnă cetățenii moldoveni își vor cheltui 65% din venituri doar pentru plata facturilor la încălzire și electricitate.

Te-ar putea interesa și: