Biletele de avion pentru călătoriile din timpul verii 2022 sunt cu 20% mai scumpe faţă de aceeaşi perioadă din 2021, această majorare fiind valabilă până la finele lunii august, arată o analiză realizată de o platformă specializată în verificări ale tarifelor practicate de companiile aeriene.
Conform datelor centralizate de Kiwi.com, numărul rezervărilor efectuate până în prezent pe platforma online, pentru vara aceasta, îl depăşeşte pe cel consemnat în vara anului trecut, cu 18,2%.
Pe de altă parte, în România, în lunile iunie - iulie, s-a majorat numărul anulărilor de zboruri, realizate de companiile aeriene, la 4,09%, comparativ 1,39% în intervalul aprilie - mai. În acelaşi timp, există o creştere voluntară a ratei anulărilor din partea pasagerilor, care a ajuns la 4,58% în ultimele două luni, comparativ cu 3,63% în lunile aprilie şi mai.
"Românii au ales AirHelp Plus, un serviciu care îi ajută să primească despăgubiri în eventualitatea unui zbor întârziat sau anulat, cu 78% mai mult în lunile iunie-iulie faţă de perioada primăverii. Serviciul Blue Ribbon, care ajută la trackingul şi returnarea rapidă a bagajului pierdut sau întârziat, a fost achiziţionat cu 24,4% mai mult decât în aprilie-mai", precizează compania, potrivit Agerpres.
Reprezentanţii platformei susţin că, în lunile de toamnă, preţurile biletelor de avion ar urma să scadă, astfel: cu 12,6% în septembrie, respectiv cu 34,4% în lunile octombrie şi noiembrie.
Potrivit sursei citate, destinaţiile preferate de către români în vara 2022 sunt ţările europene, cu Italia, Regatul Unit al Marii Britanii, Spania, Grecia şi Franţa în Top 5.
În ceea ce priveşte Europa, numărul rezervărilor înregistrate pe platforma online, pentru luna iulie, s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă din 2021, iar românii se află pe locul 6, după francezi şi germani, dar înaintea americanilor sau spaniolilor. Tot la nivel european, rata de anulare a zborurilor din partea companiilor aeriene este de 4,19%, în lunile iunie şi iulie, aproape dublă faţă de cea consemnată în aprilie - mai, de 2,32%.