Analiştii CFA România anticipează un deficit bugetar de 7,4% din PIB în 2021 şi o rată a inflaţiei de 2,58% pentru orizontul de 12 luni, respectiv februarie 2022 - februarie 2021, potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei.
Confererențiar la Facultatera de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj-Napoca, Flavius Rovinaru invitat la NapocaFM, a precizat că situaţia cu care se confruntă România este specifică întregului glob.
"Din start trebuie spus că situația cu care se confruntă România nu este caracteristică doar pentru economia noastră, pentru că sigur, anul trecut a fost marcat de acel lockdown fără precedent în istoria economiei globale. Niciodată nu am avut așa ceva. Practic să fie oprită toată economia mondială și sigur economia mondială a fost oprită pe seama intervenției statului în economie, deoarece statul a luat această decizie de a stopa tot ceea ce înseamnă activitate economică, să o reducă la minim, dar noi cu așa ceva nu ne-am mai confruntat și atunci sigur că situația care nici așa nu era extraordinară, în ideea în care noi ne confruntăm cu aceste deficite nu de anul trecut, de acum 2 ani de zile, România la nivelul bugetului central se confruntă cu aceste probleme de deficite de la Revoluţie. Ideea este că sigur, situația de anul trecut a acutizat această problemă și trebuie totul pus în acest context", a declarat Flavius Rovinaru.
Flavius Rovinaru a mai spus că economia a fost grav afectată.
"Economia sigur că a fost afectată, pe undeva guvernele lumii au încercat să îşi asume această oprire a economiei şi au făcut asta printr-o intervenţie masivă în economie, au încercat să compenseze această pierdere din zona economiei pe seama unor ajutoare", a declarat Flavius Rovinaru la NapocaFm.
Emisiunea integrală: https://www.facebook.com/NapocaLive/videos/871050353458871