”Noaptea Muzeelor”, în acest weekend. 18 instituții clujene participă la ediția aniversară a evenimentului

 

Reţeaua Naţională de Muzeelor din România (RNMR) anunţă desfăşurarea, pe 18 mai, în 253 de obiective a ediţiei aniversare a Nopţii Muzeelor, marcându-se 20 de ani de la debutul în ţara noastră a acestui eveniment.

Potrivit lui Dragoş Neamu, coordonator Relaţii Internaţionale şi Proiecte Culturale RNMR, contextul în care are loc această ediţie este unul "foarte delicat".

"Multe muzee din ţară şi din Bucureşti nu vor participa în semn de protest faţă de întârzierile nejustificate ale Guvernului în rezolvarea revendicărilor angajaţilor din sectorul muzeal, care vizează creşterea cu 20% a salariilor. Trebuia să fie o ediţie de sărbătoare, dar este destul de dificil să celebrezi precaritatea existentă în sectorul muzeal românesc. Însă, din respect pentru public şi pentru onorarea angajamentelor asumate de RNMR, noi am decis organizarea acestui eveniment", a declarat Neamu, conform unui comunicat al RNMR, transmis joi.

El a menţionat că, în ciuda acestor provocări, RNMR rămâne dedicată misiunii sale de a aduce cultura mai aproape de public şi de a celebra patrimoniul cultural naţional. În acest an, la Noaptea Muzeelor participă 253 de obiective în toată ţara, cele mai multe în Bucureşti - 55, 34 în Iaşi, 22 în Târgu Mureş şi 18 în Cluj-Napoca.

Ediţia a XX-a reuneşte muzee de profile diverse, de la artă tradiţională şi modernă, la tehnologie, realitate virtuală, instalaţii interactive, ştiinţă, istorie naturală, etnografie şi multe altele, evenimentul incluzând expoziţii, intervenţii culturale, proiecţii, prezentări, instalaţii urbane, spectacole, ateliere, animaţii stradale, concerte şi tururi interactive.

Anul acesta, evenimentul va cuprinde şi activităţi speciale precum expoziţia "Universul lui Salvador Dali" de la ARCUB, cu o reducere substanţială a biletului de acces; proiecte educative, precum "Prietenii Vârstnicilor" iniţiat de Asociaţia Niciodată Singur, dar şi o serie de noi participanţi, cum sunt Institutul de Istorie a Religiilor şi Muzeul de Anatomie Comparată din Cluj-Napoca.

Publicul va putea interacţiona cu numeroase proiecte inedite, printre care se numără: "Istoria pe propria piele", o reprezentaţie a gladiatorilor Imperiului Roman, coordonată de Ludus Ursus Nigrus, de la Şcoala de Gladiatori, la Muzeul Municipiului Dej; tururi la lumina lumânărilor în Biserica fortificată din Apold; un tur ghidat şi un minirecital cameral la Ateneul Român; lecţii de balet la Liceul de Coregrafie "Floria Capsali" din Bucureşti.

Din "oferta" Nopţii Muzeelor 2024 mai fac parte expoziţiile AMZEI @Romanian Design Week; "Animale fantastice: realitate sau ficţiune?" la Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie din Cluj-Napoca; "Fotokaleh", un proiect care reconstituie tehnologic şi fizic lumea pierdută a comunităţii turce de pe insula Ada Kaleh, cu arhive fotografice şi tehnici de realitate augmentată la Castelul de Apă din Drobeta-Turnu Severin.

Programul complet al evenimentelor este disponibil, în ordine alfabetică, pe localităţi, pe website-ul www.noapteamuzeelor.org, cu actualizări permanente până în ziua evenimentului.

În fiecare an, Noaptea Muzeelor transformă oraşele României într-o veritabilă scenă culturală, atrăgând peste un milion de vizitatori.

Te-ar putea interesa și: