Trei spitale din Cluj vor beneficia de fonduri europene pentru noi dotări cu echipamente moderne

Consiliul Județean Cluj a aprobat trei noi proiecte care vizează dotarea Ambulatoriilor unor spitale din subordinea forului administrativ județean cu echipamente și aparaturi medicale de ultimă generație. De aceste investiții din bani europeni vor beneficia Spitalul de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul de Recuperare.

Scopul proiectelor este de a spori complexitatea serviciilor în cadrul asistenței medicale primare, ambulatorii și comunitare.

Printre dotările preconizate a fi cumpărate se numără o cameră hiperbară cu echipamentele aferente, de înaltă performanță, terapia fiind utilizată pentru tratarea și vindecarea a numeroase leziuni ori boli grave, un aparat de radiologie digitală, un mamograf 3D cu tomosinteză, un aparat de radiologie cu braț C, un turn de laparoscopie, o masă de operație mobilă electromecanică, un numărător digital de celule sanguine, o stație de testare cardiovasculară la efort și un turn de artroscopie.

De asemenea, printre echipamentele propuse spre achiziționare se numără un ecovideobronhoscop, un defibrilator, diverse ecografe, aparate EKG, un echipament pentru decompresie vertebrală, un ecograf cu sondă transesofagiană, un aparat pentru tratamentul disfagiei, un videodermatoscop, un sistem robotizat pentru mers, un ecograf ocular și un aparat pentru terapie cu microoscilații profunde.

În valoare totală cumulată de 57.359.666 de lei, cu TVA inclus, proiectele urmează să fie depuse spre finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.