În cadrul emisiunii din domeniul imobiliar moderată de jurnalistul Media9, Ionel Lespuc, Real Estate Agenda de la NapocaFM a fost invitat arhitectul mini-oraşului Transilvania Smart City din Cluj, Cătălin Iclozan.
Arhitectul bucureştean a venit să coordoneze echipa care proiectează cel mai mare cartier din Transilvania, ansamblul cu 10.000 de apartamente, Transilvania Smart City (TSC).
“Acest proiect este o oportunitate. Ca architect întotdeauna îţi doreşti să faci lucruri mari, să faci lucruri noi, să aduci ceva în plus, să faci lucruri faine. Să faci proiectare pentru un cartier atât de mare ori eşti o firmă foarte mare, ori ai noroc să te caute cineva. Proiectul este uriaş”, a declarat arhitectul Cătălin Iclozan.
Acesta a explicat că, a proiectat blocurile cu acoperişuri cu zone verzi.
“Această zonă verde este utilă, poate fi folosită și ca grădină de zarzavat, dacă vrei, în funcție de grosimea stratului de pământ. Nu e doar pământ, pentru că pământul e greu si atunci îl amesteci cu perlit, cu ceramică expandată, astfel încât greutatea lui pe metrul cub să fie mai mică. Dacă mergi cu un strat de 15 centimetri poți să pui gazon. Dar nu trebuie să ai un strat omogen, cu aceeași înălțime peste tot. Poți să ai și “dealuri”, într-o zonă să aduni mai mult pământ și să îți pui un rododendron sau un arțar japonez. Poți să îți obții o grădină, pentru că tu când au construit o clădire, tu ai sacrificat de la nivelul solului un petec de verde. Petecul acela de verde ți-l redai înapoi deasupra. Asta o dată. Doi, aportul termic este foarte bun. Vara, stratul acela vegetal și faptul că soarele nu bate direct pe acoperiș, ci bate pe o iarbă care absoarbe căldura, o folosește, te ajută foarte mult. Absoarbe și apa. Trebuie sa pui un strat care să nu permită rădăcinilor să penetreze până la hidroizolaţie. Mi-a plăcut că beneficiarii au înțeles lucrurile acestea și au fost gata să le implementeze”, a spus arhitectul.
Cătălin Iclozan a explicat și cum au apărut “pălăriile” de pe blocurile din noul cartier.
“Ce mai este spectaculos este că blocurile au deasupra o "pălărie", care este impozantă. Nu am inventat-o noi, noi doar o folosim. Genul acesta de “pălărie” care atrage atenția e practicată în lumea largă, e practicată și la București. În interiorul ei se va crea o grădină segmentată și atunci fiecare proprietar de duplex, pentru că la ultimele două niveluri avem duplexuri, va beneficia de o curte. Să ai în vârful blocului o curte de 250 de metri pătrați eu zic că dă bine pe orice meridian, mai ales când ai o priveliște atât de bună asupra Clujului. Dăm ceva în plus. Aceste duplexuri vor fi chiar spectaculoase. Au şi nişte suprafeţe mult mai generoase ”, a mai spus arhitectul la NapocaFM.
Transilvania Smart City este cel mai mare proiect imobiliar din sud-estul Europei, cu o abordare inovatoare în ce privește dezvoltarea confortului și a vieții inteligente. Cu peste 10.000 de unități de locuit, însemnând aproximativ 40 de blocuri de locuințe și peste 30 000 de locuitori estimați, acest concept nou de lifestyle este deținut și dezvoltat de SDC Properties. Mall-ul de la TSC este prevăzut pe o suprafață de 100.000 mp, iar livrările la domiciliu în interiorul acestui megacomplex vor fi efectuate cu ajutorul dronelor. Întregul proiect este conceput ca un mic oraș prin care vor circula autobuze electrice, șoferii vor putea vedea direct de pe smartphone care sunt locurile libere de parcare, iar nivelurile de poluare și zgomot vor fi identificate prin senzori. De asemenea, o telegondola va lega cartierul de aeroport, dar și de centrul comercial Iulius Mall. Cartierul va avea stații pentru încărcat mașini electrice și stație pentru drone, cu care vor fi livrate pachete la domiciliu. Proiectul prevede și amenajarea a două lacuri, un amfiteatru în aer liber, spa și piscină interioară și exterioară, arată dezvoltatorii.
Termenul de finalizare estimat de proprietari este de maxim 5 ani, prima etapă fiind prevăzută a fi gata în maxim 2 ani.
Lucrările la prima fază a proiectului au fost autorizate și au început deja, iar 70% dintre apartamentele celui dintâi bloc care se construiește s-au vândut.