CJ Cluj modernizează clădirea Spitalului de Boli Psihice din Borșa

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a inițiat un proiect de hotărâre care vizează aprobarea indicatorilor tehnico-economici în vederea modernizării a două corpuri de clădire ale Spitalului de Boli Psihice Cronice Borșa, unitate sanitară aflată în subordinea forului administrativ județean.

Este vizat atât pavilionul de ergoterapie, cât și corpul de clădire în care se află centrala termică ce deservește acest pavilion.

 Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Acordăm o atenție aparte solicitărilor și nevoilor spitalelor clujene, dorința noastră fiind aceea de a contribui în mod direct la creșterea calității actului medical. Considerăm că această investiție este extrem de utilă pentru îmbunătățirea condițiilor de acordare a asistenței medicale.”

Lucrările propuse constau în renovarea integrală a spațiilor interioare la nivelul instalațiilor și al finisajelor, înlocuirea tâmplăriilor interioare și exterioare, precum și termoizolarea suplimentară a celor două clădiri la nivelul pereților și al planșeului peste parter. De asemenea, acoperișurile vor fi reparate și, în cazul în care va fi necesar, vor fi înlocuite elementele deteriorate ale structurii de lemn.

Nu în ultimul rând, pavilionul de ergoterapie va fi dotat cu mobilier nou, echipamente specifice activității de ergoterapie și birotică, iar centrala termică existentă va fi înlocuită cu una nouă.

Investiția are o valoare totală de 2.898.603,73 lei, cu TVA inclus, finanțarea urmând a fi asigurată din bugetul propriu al Consiliului Județean Cluj, începând cu anul 2024, precum şi din alte surse legal constituite.

Menționăm, în acest context, faptul că ergoterapia sau terapia prin muncă face parte din acțiunea complexă de recuperare și reintegrare socio-profesională și se adresează mai ales bolnavilor psihici cu o simptomatologie prelungită sau cronică. Ea se desfășoară în contextul terapeutic general și este susținută de psihoterapie. Munca este un factor terapeutic cu efecte favorabile evidente care se aplică în condiții adaptate la posibilitățile bolnavului, la stadiul și evoluția bolii sale.