Obligațiuni de 75 milioane de euro lansate de Consiliul județean Cluj pentru susținerea proiectelor europene și plata creditelor instituției

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat, miercuri, că instituția pe care o conduce  lansează în luna noiembrie o emisiune de obligațiuni în valoare de 75,68 de milioane de euro. Scopul acestora: finanțarea unor proiecte de infrastructură și rambursarea în avans a tuturor creditelor existente la nivelul instituției.

Potrivit șefului CJ Cluj, obligațiunile, 756.800, în valoare de 100 de euro fiecare, vor fi listate la Bursa de Valori București, acestea urmând să aibă o perioadă de maturitate de 10 ani.

”Am apelat la această modalitate modernă de împrumut pentru a dezvolta județul. Avantajul acestei modalități de a împrumuta CJ Cluj este că dobânda va ajunge tot în buzunarele cetățenilor care vor cumpăra aceste obligațiuni. Este o metodă de creditare modernă, folosită în state precum SUA, Noua Zeelandă sau Canada”, a declarat  Alin Tișe, care a subliniat că ratingul Consiliului Județean Cluj este unul mai bun decât cel înregistrat de România.

Fondurile astfel obținute vor folosite pentru refinanțarea datoriei publice, de 7,36 milioane de euro de la CEC Bank și de 37,96 milioane euro de la BCR, dar și pentru finanțarea unor proiecte de investiții cofinanțate din fonduri europene. Printre acestea au fost amintite: modernizarea a peste 160 km de drumuri județene componente a rețelei TEN-T din nordul Transilvaniei, dotarea cu aparatură medicală a spitalelor clujene, edificarea unui nou sediu pentru Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă, reabilitarea și punerea în valoare a Ansamblului Monument Istoric „Castel Bánffy” Răscruci, etc. De asemenea, o parte din totalul emisiunii de obligațiuni va fi folosită pentru  refinanțarea datoriei publice existente.

„Mă bucur că am reușit, alături de consultantul agreat, să implementăm acest nou instrument de investiții, unic în peisajul administrativ clujean. Satisfacția e cu atât mai mare cu cât ratingul județului Cluj, certificat de specialiștii internaționali, este nivelul maxim A, superior ratingului suveran al României. Acest lucru, coroborat cu valoarea mare a emisiunii de obligațiuni mă face să fiu extrem de încrezător că vom reuși să accelerăm proiectele de investiții ale Consiliului Județean. Planul investițional propus astăzi va întări poziția de lider național în dezvoltarea Clujului și va schimba fața acestui județ prin intermediul ambițiosului program de investiții aflat în derulare și care țintește obiective de interes local și național, pe multiple axe vitale de infrastructură: sănătate, educație, drumuri sau cultură”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.