Reîncărcarea mașinilor electrice nu se va mai face gratuit la Cluj

Primăria Cluj intenționează să anuleze gratuitatea încărcării mașinilor electrice la stațiile publice din oraș, iar proprietarii acestora vor fi nevoiți să plătească o taxă în acest sens. Motivul principal al acestei măsuri îl reprezintă costul ridicat al energiei, instabilitatea prețului, dar și solicitarea de reducere a consumului de către autoritățile publice, cerută de guvern.

Gratuitatea la încărcarea mașinilor electrice durează, la Cluj, de acum cinci ani, odată cu darea în folosință a primelor două stații de reîncărcare. Între timp, însă, numărul acestora a ajuns la 22, și, doar anul trecut, consumul de energie a costat bugetul local peste un milion de lei.

Administrația clujeană a pus deja în consultare publică proiectul de hotărâre pentru instituirea taxei, iar după data de 3 noiembrie acesta va fi supus aprobării consilierilor locali, atunci când vor fi comunicate și tarifele.

În luna iunie, existau în evidențele primăriei aproape 5 mii de vehicule electrice și 1500 de vehicule hibride.

Să mai spunem că municipalitatea clujeană va suporta în continuare cheltuielile cu încărcarea bicicletelor și trotinetelor electrice, ca modalitate de încurajare a utilizării mijloacelor alternative de deplasare nepoluante.