Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunţat că a fost reziliat contractul cu proiectantul responsabil de amenajarea urbană din zona străzii Mihail Kogălniceanu.
“Am fost obligaţi să reziliem contractul cu arhitectul, proiectantul lucrării, pentru că acest proiect care a fost prezentat în urma unui concurs de soluţii a fost analizat pe multiple faţete de către opinia publică pe trei componente. Soclul de la Şcoala Ardeleană. Proiectantul l-a conceput fără soclu ceea ce a deranjat pe toată lumea şi în urma ascultării vocilor şi a deciziei luate de Primărie am decis să reziliem contractul în concordanţă cu ceea ce opinia publică a solicitat, repunerea pe soclu a Şcolii Ardelene. A doua problemă a fost legată de copacii de pe strada Universităţii. Proiectantul dorea să fie relocaţi arborii de pe Universităţii. Am făcut dezbateri publice aproape o lună de zile, am ascultat fiecare părere, am analizat. A treia problemă era bustul lui Emil Racoviţă. Proiectantul dorea ca acel bust să fie eliminat complet. Nu am împărtăşit acest punct de vedere. Nu l-am dorit. Proiectanţii au spus dupaia ca el să fie amplasat pe o altă stradă, nu am acceptat. Lucrarea este de calitate, celelalte lucruri care sunt acolo sunt bune, dar arhitectul Macalik nu a dorit să se conformeze solicitărilor. Nu a dorit. Oraşul este al clujenilor. Arhitecţii sunt instrumente prin care facem cea mai bună variantă a oraşului. Ei trebuie să ţină cont de ceea ce doreşte oraşul. Respect ceea ce a făcut. Respect munca domnului architect. Nu a reuşit să se conformeze asupra solicitărilor oraşului. Am obţinut un nou aviz de la Comisia de Monumente în urma angajării unui alt proiectant. Şcoala Ardeleană va fi pe soclu, va fi şi bustul lui Emil Racoviţă. Vom vedea şi copacii. Pentru viitor am reziliat”, a declarat Emil Boc, în cadrul emisiunii de la Napoca Live, Talk Show Direct, moderată de Sandu Mureşan.
Proiectul de reamenajare a străzii Kogălniceanu a fost realizat iniţial de firma condusă de arhitectul Macalik Arnold Ernő.
Obiectivul de investiții cuprinde lucrări pentru strada Mihail Kogălniceanu și străzile adiacente – Universității, Emmanuel de Martonne, Bolyai János, Hermann Oberth, Kovács Dezső, Gaál Gábor, Baba Novac, Iuliu Maniu și trotuarul din Piața Ștefan cel Mare.