Alin Tișe, la Napoca Live: ”Mereu spun că suntem pregățiți pentru deszăpezire, dar firmele ratează de fiecare dată prima intervenție, iar oamenii ne înjură pe noi!”

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat, marți, la Napoca Live, că se ferește să mai dea pronosticuri și procente în ce privește activitatea de deszăpezire a drumurilor din județ.

”De fiecare dată spun că suntem pregătiți, că firmele ne asigură că sunt pregătite, chiar foarte bine pregătite pentru a interveni. Dar nu știu cum se face că de fiecare dată mare parte din ele nu intervin cum ar trebui la prima zăpadă, și oamenii ne înjură și spun că n-am făcut nimic”, a declarat Alin Tișe.

”Eu mă feresc să mai dau pronosticuri și să mai dau procente de sută la sută. De fiecare dată spun că suntem pregătiți, că firmele ne asigură că sunt pregătite, chiar foarte bine pregătite pentru a interveni. Dar nu știu cum se face că de fiecare dată mare parte din ele nu intervin cum ar trebui la prima zăpadă, și oamenii ne înjură și spun că n-am făcut nimic. Ducându-ne pe teren, ei ne asigură că au bazele pregătite, că au mașinile și nisipul pregătite, că au banii pe care noi i-am pregătit pentru serviciile de deszăpezire, deci totul. Din punct de vedere teoretic, da, putem spune că suntem pregătiți.

Dar, din experiență vă spun că nu întotdeauna pregătite la prima zăpadă și, ca întotdeauna, începutul de intervenție va fi greoi. Și anul acesta, deși avem totul pregătit, e totul verificat iar firmele de abia așteaptă să intervină, pentru că, așa, ele încasează și bani pentru asta, și încasează mai mult decât să stea cu mașinile să aștepte într-o bază îndepărtarea zăpezii. Deci, pot spune că, din punct de vedere administrativ și al organizării, am făcut tot ce ține de noi.

Sper, acum, ca firmele să fi învățat din greșelile din anii trecuți, mai cu seamă că și anul acesta avem aceleași firme ca și anul trecut, fiind un contract de patru ani. E totul pregătit, avem județul împărțit în patru zone, fiecare are altă firmă care se ocupă de deszăpezire, banii pentru lucrări sunt prinși în bugetul județului, utilajele sunt pregătite, așa cum am verificat. Deci, vă spun, cu dorința și cu speranța, că vor fi cât mai puține probleme, sau mult mai puține față de anii trecuți în aceste intervenții pe drumurile județene.

Am încercat în fiecare an să le explicăm că pentru noi nu e o plăcere să amendăm firmele, care poate ulterior ar putea avea probleme. Pentru că, poate, amenda respectivă ar însemna salariile pe care ar trebui să le dea pentru două luni, și atunci, în esență, tot ei pierd până la urmă. Sigur că de fiecare dată ei găsesc motive și explicații, ca în viață. Niciodată nu consideri că e vina ta pe deplin, și încerci să găsești explicații în alte părți.

Ideea este că am dorit să facem un parteneriat contractual între firme și Consiliu, și acestea să-și facă datoria. Noi nu așteptăm nimic în plus sau în minus de la ele.

Sper ca anul acesta să fie mai puține sincope și să intervină mult mai repede, mult mai eficient, încrezător fiind că au învățat din greșelile anilor trecuți”, a spus președintele Consiliului Județean Cluj, la Napoca Live.

Planul de intervenție pentru sezonul de iarnă, aprobat de CJ

 Consiliul Județean Cluj a aprobat Planul operativ de acțiune în timpul iernii pe drumurile județene, valabil până în data de 30 aprilie 2024.

Astfel, forul administrativ județean a analizat și a clasificat întreaga rețea de drumuri județene, în lungime de 1.228,314 de km, pe niveluri de viabilitate, stabilind procedurile standard de intervenție pe durata sezonului rece.

Raportat la importanța și nivelul de trafic înregistrat pe fiecare sector în parte, numărul şi mărimea localităţilor pe care le leagă, precum şi la alte criterii obiective, drumurile au fost clasificate pe patru niveluri în funcție de care se vor stabili ordinea şi timpul în care se intervine, operațiunile care se execută, tipurile și cantitățile de materiale utilizate, etc.

Totodată, planul stabilește modul de conducere și coordonare a acțiunilor, sistemul de informare a factorilor implicați, numărul bazelor de deszăpezire ce vor trebui să funcționeze pe fiecare lot de drumuri, astfel încât să se asigure un timp optim de intervenție, utilajele și mijloacele de transport ce vor fi folosite, cantitățile și tipurile de materiale, carburanți și lubrifianți etc.

În ceea ce privește împărțirea pe niveluri de intervenție, la nivelul I de viabilitate, în cazul căruia se intervine în cel mai scurt timp, au fost încadrate 26 de drumuri sau sectoare de drumuri județene, în lungime totală de 469,532 km, în timp ce la nivelul II au fost înscrise 38 de drumuri judeţene, care asigură legătura cu centrele de comună, în lungime totală de 364,417 km. În același timp, la nivelul III de viabilitate au fost încadrate 40 de drumuri județene în lungime de 284,998 km. Nivelul IV, în lungime de 109,367 km, este format din 16 sectoare de drumuri judeţene cu trafic extrem de redus de vehicule.

 Prestatorii serviciilor de deszăpezire a drumurilor județene sunt:

Lotul 1 – zona Huedin: Maxi Prest RCE SRL;

Lotul 2 – zona Gilău: Maxi Prest RCE SRL;

Lotul 3 – zona Turda: Maxi Prest RCE SRL;

Lotul 4 – zona Gherla: Opentrans SRL;

Lotul 5 – zona Dej: SC Diferit AG SRL.