Zborurile de pe Aeroportul Internaţional Cluj folosesc combustibil sustenabil pentru aviaţie

 

Aproape 1.800 de zboruri de pe Aeroportul Cluj au fost operate, în ianuarie şi februarie, folosind combustibil pentru avioane în amestec cu 2% combustibil sustenabil pentru aviaţie (SAF), acoperind integral decolările de pe aeroport, informează vineri OMV Petrom, într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, aeronavele care decolează de pe Aeroportul Cluj sunt alimentate, începând din ianuarie 2025, cu combustibil pentru avioane în amestec cu 2% SAF furnizat de OMV Petrom, reducând astfel impactul asupra mediului.

De altfel, Regulamentul ReFuelEU Aviation prevede utilizarea combustibililor de aviaţie sustenabili, pe aeroporturile din Uniunea Europeană în proporţie de minimum 2% începând cu 1 ianuarie 2025 şi o creştere graduală a utilizării SAF de până la 6% din anul 2030.

"Suntem mândri să contribuim la introducerea combustibilului sustenabil pentru aviaţie pe aeroportul Cluj. SAF este produs din materii prime regenerabile, precum uleiuri uzate şi grăsimi animale, transformate, cu ajutorul unor tehnologii inovatoare, în carburanţi cu proprietăţi similare kerosenului convenţional. La OMV Petrom am demarat lucrările de construcţie la o investiţie de 750 de milioane de euro, astfel încât, începând din 2028, să producem astfel de carburanţi şi în România, la rafinăria Petrobrazi. Credem în potenţialul României de a deveni un hub regional pentru astfel de combustibili", a declarat Radu Căprău, membru al directoratului OMV Petrom responsabil de activitatea de Rafinare şi Marketing, citat în comunicat.

Cu aproape 3,3 milioane de pasageri în 2024, Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj este cel mai mare aeroport regional din România şi al doilea cel mai mare din ţară, în ceea ce priveşte numărul de pasageri. OMV Petrom furnizează în 2025 Aeroportului Internaţional Cluj Avram Iancu combustibil de aviaţie sustenabil (SAF), un pas important pentru reducerea emisiilor de carbon în transportul aerian.

"Împreună cu furnizorul nostru OMV Petrom, am reuşit să demarăm procesul prin care aeronavele care operează zboruri pe Aeroportul Internaţional Cluj vor fi alimentate cu combustibili sustenabili pentru aeronave. Este încă un obiectiv important pe care l-am realizat pentru îndeplinirea angajamentelor de reducere a emisiilor de carbon şi susţinerea unui transport aerian mai puţin poluant", a declarat directorul general al Aeroportului Internaţional Cluj, David Ciceo.

De asemenea, în cadrul eforturilor de reducere a amprentei de carbon, pe lângă aprovizionarea cu carburanţi sustenabili pentru aviaţie, aeroportul a achiziţionat şi două autospeciale electrice de degivrare/antigivrare aeronave, precum şi un autobuz electric pentru transportul pasagerilor de la terminal la avioane.

Carburanţii sustenabili pentru aviaţie (SAF) sunt combustibili produşi prin procesarea materiilor prime regenerabile, precum uleiuri uzate şi grăsimi animale. Cu ajutorul unor procese avansate de rafinare, utilizând hidrogen verde, aceste materii sunt transformate pentru a avea caracteristici similare cu kerosenul.

SAF poate fi folosit direct în infrastructura şi aeronavele existente. Are potenţialul de a oferi o reducere a emisiilor de carbon pe durata ciclului de viaţă cu până la 80% comparativ cu combustibilul tradiţional pentru avioane pe care îl înlocuieşte.

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 40 milioane bep în 2024.

Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri - OMV şi Petrom.

OMV Petrom este o companie în care, la sfârşitul anului 2024, acţionarii români deţin peste 43% din acţiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7%, iar 22,5% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deţinute de alţi investitori străini. Din totalul acţiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Aeroportul International Avram Iancu Cluj este primul aeroport regional al ţării ca număr de pasageri, în anul 2024 înregistrându-se un trafic de 3.266.447 de pasageri. În luna iunie 2019, în cadrul celui de-al 29-lea Congres Anual al ACI EUROPE, Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj a semnat angajamentul de a reduce la zero emisiile de carbon până în anul 2050.