Dosar pentru trădare deschis de DIICOT: Șase persoane arestate după ce au negociat cu Rusia

 

Procurorii au demarat investigațiile în cazul unui grup de persoane care ar fi vrut, cu susținerea Rusiei, să răstoarne ordinea constituțională din România, să scoată țara din NATO, dar și să-i schimbe Guvernul, drapelul național și imnul de stat. Șase persoane au fost deja reținute de DIICOT și sunt acuzate de trădare, se arată într-un comunicat.

Se dorea subminarea capacității de apărare a României

„Din probatoriul administrat în cauză a reieșit faptul că, începând cu anul 2023, cinci dintre inculpați împreună cu un suspect au constituit un grup infracțional organizat în scopul de a știrbi suveranitatea și independența statului român prin subminarea politică și a capacității de apărare a țării,” transmite sursa citată.

„Începând cu anul 2024, la gruparea de criminalitate organizată a aderat un alt inculpat, toți membrii desfășurând acțiuni continue, conștiente, publice sau conspirate în vederea îndeplinirii scopului propus. De asemenea, membrii grupului infracțional au intrat, în mod repetat, în legătură cu agenți ai unei puteri străine, aflați atât pe teritoriul României, cât și al Federației Ruse.”

Gruparea de criminalitate organizată s-a constituit sub paravanul unei organizații și s-a dezvoltat pe tipul unei structuri de tip militar, cu eșaloane de conducere (stat major) și personal de execuție, reprezentată prin imaginea suspectului cercetat în cauză, general maior în retragere.

Cercetările efectuate au relevat că membrii grupului infracțional organizat, prin intermediul unor platforme online, au recrutat adepți și au publicat materiale video ( notificări adresate autorităților statului român, organizațiilor naționale și internaționale).

De asemenea, inculpații au întreprins demersuri pentru realizarea unor negocieri cu factorii politico-militari externi privind retragerea României din alianța militară la care este parte, înlăturarea actualei ordini constituționale, desființarea partidelor politice, instalarea unui nou Guvern format din membrii organizației ce vor ocupa funcții de miniștri, înlăturarea tuturor angajaților din instituțiile statului, adoptarea unei noi constituții, schimbarea numelui țării, a drapelului și imnului.

Totodată, pe parcursul lunii ianuarie, doi dintre inculpați s-au deplasat la Moscova, unde au intrat în contact cu persoane dispuse să sprijine demersurile organizației cu privire la preluarea puterii de stat în România.

În cursul zilei de 5 martie au fost puse în aplicare 8 mandate de percheziție domiciliară pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Giurgiu și Maramureș, fiind identificate și ridicate mai multe mijloace de probă.

Astăzi, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel București cu propunerea de arestare preventivă a 4 din inculpați și arest la domiciliu pentru alți doi 2 inculpați. Cercetările vizând suspectul în cauză sunt continuate fără a fi dispuse măsuri preventive, transmite DIICOT.

Cele şase persoane reţinute de DIICOT pentru trădare şi legături cu agenţi ai Rusiei sunt membri ai organizaţiei Comandamentul ''Vlad Ţepeş", au declarat surse judiciare, scrie Agerpres.

De asemenea, un membru în "conducerea" organizaţiei, Radu Theodoru, un general în retragere cu vârsta de 101 ani, are calitatea de suspect în dosar. De altfel, pe pagina de internet a organizaţiei, Radu Theodoru apare la conducerea "Statului Major al Comandamentului Vlad Ţepeş".

Prin diverse "comunicate", "memorandumuri" şi "notificări", organizaţia solicită ieşirea României din NATO, reluarea relaţiile economice şi culturale cu Rusia, China şi Iran, dar şi o nouă structură de conducere a României prin proiectul "Geţia", condusă de "Sfatul înţelepţilor".