World Vision România: Peste un sfert dintre elevi declară că li s-au cerut fotografii nud. De ce peste 30% dintre profesori n-ar reclama abuzul sexual asupra unui minor?

Cu ocazia zilei Educației, World Vision România a organizat un eveniment intitulat sugestiv “Ziua Educației. Lecția de la toate materiile: anti-abuzul“, eveniment cu ocazia căruia s-au discutat principalele metode de combatere și prevenire ale abuzului sexual asupra minorilor. În cadrul evenimentului a fost lansat și sondajul ,,Violența sexuală asupra minorilor“, care arată datele îngrijorătoare când vine vorba despre abuzul sexual în rândul minorilor din România.

Dintre cei 700 de elevi chestionați, aproape unu din patru sau 24% s-au confruntat la școala cu comentarii de natură sexuală. În același timp 17.5% spun că au fost atinși într-un mod care i-a făcut să se simtă inconfortabil în cadrul unei instituții de învățământ.

Întrebaţi de situațiile de abuz sexual cu care s-au confruntat în general, nu doar în spațiul școlar, 51.5% spun că au avut de-a face cu priviri insistente asupra corpului lor. La peste 26% li s-au trimis fotografii nud și li s-a cerut să trimită fotografii nud cu ei. Aproape 22% dintre adolescenți spun că le-a fost atins corpul fără să fie de acord, iar circa 21% au fost urmăriți pe stradă. 

De asemenea, în cazul adolescenților care spun că s-au confruntat cu atingeri fără consimțământ, doar în 35% dintre cazuri, agresorii sunt necunoscuți.  

Îngrijorător este că, potrivit sondajului, cadrele didactice se află la coada clasamentului când vine vorba de încrederea elevilor în cazul raportării unui abuz sexual, puțin peste unu din cinci adolescenți ar discuta cu un dascăl dacă ar fi abuzați sexual.

La fel de grav este că 40% dintre adolescenți nu știu dacă în școala lor există un consilier cu care să poată vorbi despre astfel de probleme. 

În cadrul evenimentului, Elena Tudor, Președinta Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor și Adopție, a subliniat nevoia unui efort comun din partea părinților, profesorilor şi autorităților de a preveni şi soluţiona abuzurile. 

,,Nu putem [preveni și soluționa abuzurile] fără ajutorul cadrelor didactice, ele sunt foarte aproape și au copiii alături și pot sesiza orice schimbare de la o zi la alta […] Părinții trebuie implicați. Aceste lucruri nu pot fi făcute fără a avea alături autoritățile locale. Împreună putem face ca lucrurile sa fie mult mai bune, să avem cât mai puţine cazuri de violență”, a declarat Elena Tudor.

Dezbaterea face parte din cadrul proiectului JUSTinACT – Justiție, acțiune socială și consolidarea capacității civile pentru combaterea abuzului sexual asupra copiilor.

De asemenea, World Vision România inaugurează pe 5 octombrie, de Ziua Educației, două centre de consiliere şi prevenire a abuzului sexual asupra minorilor în Cluj-Napoca și în Vaslui. Centrele vor opera activităţi de prevenţie pentru copii, programe de consiliere parentală de tip Şcoala Părinţilor şi vor fi transmise ghiduri pentru copii, părinţi şi profesori pentru prevenirea şi combaterea abuzului sexual.