Piață pe model finlandez în două locații din Cluj-Napoca

Primaria Cluj-Napoca susține producătorii locali de produse agroalimentare. Există noi cu produse locale în cartiere, pe modelul finlandez tip REKO pentru consum responsabil.

Primăria Cluj-Napoca realizează această inițiativă, în parteneriat cu ROA Cluj, în scopul activării temporare și revitalizării urbane a cartierului Iris, prin proiectul european AGORA – Interreg Danube Transnational Programme, co-finanțat din fondurile Uniunii Europene (ERDF, IPA, ENI).

În fiecare miercuri de acum, producătorii locali ai grupului ROA Cluj distribuie produsele (pre)comandate de clujeni în două noi locații din oraș: Piața Karl Liebknecht (17:45-18:30) și Piața 1 Mai, zona străzii Tăbăcarilor (18:45-19:30) din cartierul Iris.

“Roade Online Ardelenești - ROA Cluj, inițiativa unui grup de producători din Cluj și împrejurimi, a adus în orașul nostru un mod inovativ de a face cumpărăturile, implementând modelul REKO (REjäl KOnsumtion / consum responsabil) finlandez. Acesta constă în întâlnirea dintre producători și cumpărători, fără intermediari, cu ajutorul unei rețele de socializare.

Pentru a comanda produse proaspete, producătorii locali au creat un grup unde săptămânal publică oferte cu numele produsului, modul de ambalare și prețul. Cei interesați comandă prin comentarii produsul dorit, specificând cantitatea și locația de unde doresc să îl ridice.

Grupul a fost înființat în pandemie, iar în prezent comunitatea numără peste 21.000 de oameni și este în continuă creștere. Pe lângă noile locații din cartierul Iris, produsele proaspete de sub cupola ROA Cluj pot fi ridicate în zilele de marți din cartierul Grigorescu, parcarea Sun (18:45-19:30), iar joia de la Grand Hotel Italia (17:45-18:30) și parcarea Endava (18:45-19:30)”, a declarat Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.