Prima ediție a emisiunii din domeniul imobiliar moderată de jurnalistul Media9, Ionel Lespuc, Real Estate Agenda de la NapocaFM aduce în fața publicului proiectul controvesat despre construirea unui bloc pe str. Parâng din cartierul Mănăştur. Membrul în Comisia de Urbanism a municipiului Cluj-Napoca, arhitectul Vlad Negru şi activistul civic, Adrian Dohotaru au discutat despre construirea blocului de pe strada Parâng, în cadrul emisiunii de la NapocaFM.
Blocul dorit în cartierul Mănăștur a fost reconfigurat pe planșe și are acum 13 etaje. Proiectanţii de la Trans - Form propuneau inițial două blocuri cu 10 nivele. În această a doua fază a proiectului cu o singură clădire în L, supusă dezbaterii publice, se propun 180 de apartamente, spații comerciale și un restaurant la parter si 290 de locuri de parcare. Beneficiar, conform presei locale, este Geromed Delta. Proiectul nu a fost încă avizat de arhitecții din comisia de urbanism a Primăriei Cluj-Napoca.
Pe data de 10 mai mănăşturenii au protestat împotriva construirii blocului de 13 etaje din zona La Terenuri, pe strada Parâng.
''Ne întâlnim mai mulți mănăștureni care ne opunem ansamblului imobiliar pe 13 niveluri din zona La Terenuri (azi, 10 mai, ora 16.00, locul de joacă de lângă Academia Piticilor). E simplu, vrem oraș de locuit, nu pentru profit. Nu vrem un cartier și mai sufocat de betoane și mai poluat de trafic auto, nici ca haosul imobiliar din Cluj să se perpetuze la infinit. Nu vrem nici etajul, nici șantajul, cum ne-a acuzat pe noi, mănășturenii, că suntem șantajiști pt că ne opunem ansamblului imobiliar proiectat de dânsul. Să-i fie rușine arhitectului care dă asemenea declarații publice, ar trebui dat afară din toate comisiile de urbanism din Cluj'', a scris Adrian Dohotaru.
Arhitectul Vlad Negru a precizat în cadrul emisiunii de la NapocaFM faptul că, Mănăşturul este un cartier care permite dezvoltarea imobiliară.
“Noi ne-am uitat la specificul cartierului Mănăștur unde clar vorbim de un urbanism deschis, ne-am uitat la cadrul construit din jur, ne-am uitat la dezvoltarea cartierului începând cu anul 1977 și la această fâșie centrală pe care noi am prezentat-o și în analizele urbanistice, fâșie centrală care a fost gândită ca o rezervă pentru dotări”, a declarat Vlad Negru.
În schimb, Adrian Dohoraru a declarat în cadrul emisiunii faptul că, arhitectul Vlad Negru a jignit cetăţenii din Mănăştur.
“Noi suntem doar o mică parte aici în Mănăștur care ne opunem.
Ne-am alertat mai mulți dintre noi. Am zis Primăriei să nu ofere aprobările pentru acest ansamblu imobiliar în condițiile în care nu avem destule spații publice în Mănăștur, în condițiile în care traficul auto este deja dificil, lumea s-a revoltat și la declarațiile arhitectului Vlad Negru, care ne-a jignit pe noi mănăşturenii. Cred că în continuare arhitectul Vlad Negru ar trebui să își dea demisia pentru astfel de declarații jignitoare la adresa mănăşturenilor”, a precizat Adrian Dohotaru la NapocaFM.
Arhitectul Vlad Negru a precizat că, aceste jigniri au fost aduse într-un alt context.
“Făceam referire la o situație în care de multe ori beneficiarilor li se prezintă diverse oferte de tranzacție, de pacturi, de neagresiuni din partea vecinilor. Nu a fost nicio referire la vecinii din cartierul Mănăștur. În plus mă refeream la o discuție care a fost în cadrul Comisiei de Urbanism legată de un proiect de pe strada Dorobanților, în care o doamnă spunea: "Domnul vrea să construiască la noi în zonă și nu s-a gândit să ne despăgubească în niciun fel". Mie mi se pare o chestiune irațională să consideri că pe o stradă într-un oraș nu este firesc lângă clădirea în care locuiești sau în care funcționezi ca firmă, să apară o altă clădire.
Acum atâta timp cât apare o clădire lângă o altă clădire sau lipită de clădirea cuiva cu respectarea prevederilor legale, este firesc să apară clădiri lângă alte clădiri într-un oraș. Da, există un disconfort pe care îl creează șantierele. În ultimul an poliția este extraordinar de activă pe partea de control a șantierelor, de la plase, la curățenie, la program de zgomot. În condițiile acestea nu văd un firesc în a te opune unor proiecte și de a considera că dezvoltarea fondului construit îți creează vreun prejudiciu”, a menţionat Vlad Negru la NapocaFM.
Adrian Dohotaru a declarat că, în momentul de faţă cartierul Mănăştur are nevoie de spaţii verzi.
“Eu am citit articolele de presă, nu am urmărit înregistrările de la Comisie. Nu știu exact cum au stat lucrurile. O astfel de plombă în cartierul Mănăștur și vorbim de ansamblul cu 13 niveluri, nu corespunde dezvoltării cartierului Mănăștur care în momentul de față are nevoie de mai multe spații publice. Acesta este motivul pentru care ne-am activat. Dacă ne uităm la istoria Clujului vedem că în momentul în care propunem alte spații publice pentru care să ne luptăm să nu fie privatizate, lângă apare ceva dezvoltare imobiliară.
Punctul meu de vedere e că în momentul de față ori să se extindă zona verde ori să se extindă niște funcțiuni publice în zonă”, a declarat Adrian Dohotaru.
Emisiunea integrală: https://www.facebook.com/NapocaLive/videos/868694243860369