Vaccinurile antigripale vor ajunge în cabinetele medicilor de familie

Ministerul Sănătăţii a anunţat că 540.000 de doze de vaccin gripal vor ajunge la direcţiile de sănătate publică şi apoi la medicii de familie.

În cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită vor fi imunizate cu prioritate persoanele din categoriile de risc.

"Pentru acest sezon, MS a achiziționat aproximativ 3 milioane de doze de vaccin gripal, dublu faţă de anul trecut. Reamintim că, în cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită anuală a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC", se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Campania Ministerului Sănătăţii se va derula prin intermediul cabinetelor medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi.

Prin această campanie de vaccinare gratuită a MS, au fost vaccintate până în 29 noiembrie 864.796 persoane din categoriile la risc, conform monitorizărilor realizate de INSP.

"Conform aceleaşi surse, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripa clinica, IACRS și pneumonii) este în scădere, în săptămâna 48 de monitorizare, a fost de 31.874, cu 63.9% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (88.394) și cu 27.4% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (43.954) – scăderi posibil datorate și subraportarilor din perioada sărbătorilor legale", mai arată MS.