Datoriile acumulate au îngropat celebra fabrică de pantofi Clujana. Producția a fost oprită, iar pe ușă s-a pus lacătul. În ultimii 30 de ani s-au încercat mai multe variante de salvare a fabricii, dar fără succes.
„Este adevărat. În acest moment fabrica nu mai produce. Nu vreau să intru într-o istorie. Această fabrică a fost a Statului. Ea a fost încă de prin 2003 privatizată. Fabrica a împărțit atunci acțiunile între Ministerul de Resort care era atunci și a predat și alte acțiuni pentru a fi protejată de o autoritate locală, către Consiliul Județean Cluj. Niciodată Consiliul Județean nu a fost practic cel care să exercite activitatea de a produce efectiv. Consiliul Județean nu are specialiști pentru a produce încălțăminte. Fabrica a fost lăsată pe piață să se descurce pe concurența de piață. A avut această protecție de la Stat să nu piardă, ca în cazul de față, ce avea în proprietate, clădirile, terenurile, pentru că pe acelea le-am conservat la nivel de Consiliu Județean. Activitatea efectiv comercială a lăsat-o în sarcina unui Consiliu de Administrație și domnului Director. Concurența de pe piață, tot ceea ce am trăit în ultimul timp a dus la închiderea ei”, a declarat Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, în cadrul emisiunii de la Napoca Live, Talk Show Direct cu Lucian Danciu.
Acesta a precizat că brandul fabricii nu va dispărea. El a spus că momentan nu s-au găsit soluții pentru reorganizare.
„A avut un moment în 2003 în care a avut probleme și apoi s-a redeschis, iar acum Clujana are din nou problemă. Sper să fie pe durată scurtă de timp. Clădirile și terenurile nu vor putea fi vândute, pentru că noi le-am conservat. Nu știm încă cum se va rezolva problema. A ajuns la o incapacitate de a plăti, are datorii foarte mari. Este o realitate această concurență pe piață. Este o perioadă dificilă. Trebuie reorganizată și restructurată. Fabrica nu va dispărarea ca brand. Va trebui să întrebăm specialiștii pentru a reporni fabrica. Momentan nu există o soluție”, a mai spus Tișe.
Cea mai mare fabrică de încălţăminte din România, Clujana, s-a închis.
„Solicitarea a fost făcută de către ANAF, unde se acumulase niște datorii destul de mari. În momentul respectiv, Consiliul Județean ca să nu lase fabrica executată și în insolvență, a achitat datoriile Clujanei, în jur de 23 de milioane de lei care erau la ANAF, astfel putându-se să se facă reintegrarea economică.
În februarie 2020 datoriile la ANAF s-au soldat, dar au rămas niște datorii către furnizor și a salariaților”, a explicat Călin Oancea, director Clujana, potrivit EvenimentulZilei.ro.
Conducerea a luat în calcul deschiderea mai multor sucursale în România, dar nu a mai apucat. „Din păcate, planul s-a dovedit a nu fi foarte benefic, în sensul că nefiind producție ca să vină din urmă, nu prea aveai ce vinde în acele magazine și întrucât toate erau pe minus, am decis închiderea lor din iunie și iulie 2020. Erau la Bistrița, la Sibiu și la Oradea”, a mai spus Călin Oancea, director Clujana.
Acum Consiliul Județean a cerut eliberarea fabricilor și a declarat că datoriile sunt mult prea mari. Autoritățile din Cluj consideră că nu mai rentează să țină fabrica deschisă.
„În 2021 dânșii ne-au dat în judecată pentru eliberarea spațiilor, întrucât trecuseră trei ani de la contractul de vânzare-cumpărare și noi încă nu părăsisem locația. În vara lui 2022 s-a pus în aplicare sentința și s-a început evacuarea și atunci am fost obligați partea de producție să o sistăm”, a mai spus Călin Oancea, director Clujana.