Națiunile Unite au anunțat azi, 15 noiembrie 2022 că populația lumii a atins pragul de 8 miliarde de oameni. Acest prag reprezintă o piatră de hotar istorică pentru umanitate și ne poate oferi informații suplimentare asupra felului în care va arăta viitorul întregii omeniri.
ONU a lăudat creșterea populației subliniind că pe măsură ce nivelul mortalității scade, speranța de viață continuă să crească, potrivit unui articol USA Today. Speranța de viață globală este de 72,8 ani începând cu 2019, o creștere de aproape nouă ani față de 1990. Proiecțiile actuale speculează că speranța de viață ar putea atinge 77,2 ani până în 2050.
„Acesta este o ocazie de a sărbători diversitatea noastră, de a ne recunoaște umanitatea comună și de a ne bucura de progresele în domeniul sănătății, care au prelungit durata de viață și au redus dramatic ratele mortalității materne și infantile”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, într-un comunicat.
Populația lumii s-a dublat în ultimele 5 decenii, iar țările cu cele mai ridicate niveluri de fertilitate tind să fie cele cu cel mai mic venit pe cap de locuitor, a anunțat ONU. Prin urmare, creșterea populației globale a devenit, de-a lungul timpului, din ce în ce mai concentrată printre cele mai sărace țări ale lumii, majoritatea fiind în Africa subsahariană. În aceste țări, creșterea rapidă susținută a populației poate împiedica atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), care rămâne cea mai bună cale a omenirii către un viitor fericit și sănătos.
În timp ce populația globală a avut nevoie de 12 ani pentru a crește de la 7 la 8 miliarde, va dura aproximativ 15 ani, până în 2037, pentru a ajunge la 9 miliarde, semn că rata de creștere generală a populației globale încetinește.