TGEF | Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului: ”Fără ajutorul sectorului privat nu putem atinge țintele de reducere a efectelor schimbărilor climatice”

 

Mircea Abrudean, secretar general al Guvernului României, a vorbit la Transylvania Green Energy Forum despre eforturile pe care statul le face în vederea reducerii efectelor schimbărilor climatice, despre țintele asumate de țara noastră în acest sens, dar și despre importanța colaborării cu sectorul privat în atingerea obiectivelor propuse.

”Faptul că ați ales Cluj-Napoca pentru acest eveniment nu face decât să confirme preocuparea pentru o națiune mai sănătoasă și cu un viitor mai bun, pentru că, după cum bine știm, Clujul este campion la foarte multe lucruri, în primul rând la calitatea vieții, dintre 80 de orașe din Europa, la digitalizare, la inovare și așa mai departe.

O să fac referire la ceea ce face Guvernul în domeniul energiei verzi. După cum știți, în portofoliul Secretariatului general al Guvernului (SGG) există patru entități cu relevanță majoră în acest domeniu. În primul rând e vorba despre Agenția Națională pentru Resurse Minerale, care este în curs de a fi transformată în Autoritate Națională de Reglementare în domeniu. Vorbim, apoi, de autoritatea competentă pentru Reglementarea operațiunilor petroliere offshore la Marea Neagră, și, desigur, de cele două companii naționale Transelectrica și Transgaz. De asemenea, SGG este și coordonator pentru implementarea investiției pentru eficientizarea, modernizarea și digitalizarea rețelei naționale de transport a energiei electrice, finanțată prin componenta REPowerEU a PNRR, și aici aș vrea să amintesc despre o realizare a Transgaz, anume de Strategia climatică și decarbonizare până în 2050. Am elaborat două documente de viziune pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor până în 2030 în domeniul climei și al energiei, astfel încât în 2021 a fost adoptat Planul național integrat al energiei și schimbărilor climatice, iar în 2023 Strategia pe termen lung pentru reducerea emisiilor de gaze, care înseamnă reducerea cu 99 la sută a emisiilor până în 2050. Toate acestea, însă, nu pot fi realizate decât împreună, fără ajutorul sectorului privat nu putem atinge aceste ținte ambițioase. Nu e posibil fără planuri de afaceri și strategii de dezvoltare construite pe concepte de sustenabilitate, de economie circulară, și mai ales de tehnologii inovatoare. Dacă noi nu le avem, le au deja alți competitori din Europa, iar dacă noi nu le aplicăm va fi tot mai greu să obținem finanțare pentru proiectele noi. Pe continentul nostru, marii investitori sunt în căutare de proiecte verzi, și își reconfigurează substanțial portofoliile.

Se pune accentul, în acest moment, pe producerea acestor tehnologii în toată Uniunea Europeană. Prin această schimbare de paradigmă se dorește reducerea dependenței de actori externi, și reorientarea lanțurilor valorice spre om, ceea ce este foarte bine și pentru România.

Cred că este important să menționez eforturile Guvernului României de a reuni administrația cu mediul de business, operatorii economici de piață, pentru reducerea efectelor schimbărilor climatice, și este important că în anul 2022 a fost înființat Comitetul interministerial privind schimbările climatice, pe care am avut onoarea să-l conduc un an și jumătate, și care stabilește prioritățile anuale în materie de schimbări climatice și tranziție energetică. Prin memorandumul adoptat, cu tema dezvoltării parteneriatelor către o tranziție energetică, între Guvernul României și sectoarele economice românești, a fost aprobat și cadrul de instituire a dialogului structurat cu sectoarele economice din România, pentru a stabili împreună modalitățile de realizare a obiectivului de neutralitate climatică asumat la nivel de țară. Zzcest memorandum prevede încheierea unor protocoale de colaborare între majoritatea ministerelor, cât și cu agenții economici, și cu agențiile naționale care au atribuții în zona combaterii efectelor schimbărilor climatice.

De asemenea, e prevăzut un document de politică publică, sub coordonarea Guvernului, care să creeze bazele necesare dezvoltării unui plan industrial al României pe termen mediu și lung în contextului Pactului Verde european, precum și dezvoltarea unui cadru metodologic priivind elaborarea, monitorizarea și evaluarea parteneriatelor prin tranziția energetică.

Este clar că avem nevoie de o viziune comună, strategică, îndrăzneață, înțeleasă și asumată la nivelul întregii societăți, și cred că ne aflăm pe drumul cel bun, iar astfel de evenimente precum Transylvania Green Energy Forum nu fac decât să sprijine eforturile statului  în această direcție”, a declarat Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, invitat special la Transylvania Green Energy Forum.

Transylvania Green Energy Forum este conferința principală în domeniul energiei verzi, reunită pentru a aduce în prim-plan factori de decizie, experți și lideri din industrie într-un dialog esențial despre tranziția la energie verde și sustenabilă, și care se desfășoară în perioada 21-22 mai la Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca.