Mihaela Suciu, directorul general al Distribuție Energie Electrică România, a spus, la Transylvania Green Energy Forum, că în prezent România face pași pe care în urmă cu cinci ani nu ne imaginam că i-ar putea face, că țara noastră a trecut de la un sistem clasic de distribuție a energiei electrice, la sisteme de distribuție, subliniind nevoia unor investiții și mai mari pentru a ține pasul cu producătorii de energie.
”Suntem, din punctul meu de vedere, într-o etapă accelerată. Cred că noi facem o tranziție accelerată, pentru că, iată, transformăm rețelele de distribuție a energiei electrice din rețele de distribuție unidirecționale care duceau energia de la producător la utilizator, în sisteme de distribuție. Și asta e destul de greoi pentru sistemele energetice care există în acest moment la noi în țară, dar nu este imposibil. Deci, suntem într-o evoluție accelerată. Facem pași pe care în urmă cu cinci ani nu știam că o să trebuiască să-i facem. Dacă vă amintiți, în urmă cu cinci ani, înainte de pandemie, țara noastră avea un sistem de distribuție destul de lejer, în sensul că nu existau prosumatori, nu existau producători, existau doar producător și utilizator final. Uitați-vă unde am ajuns astăzi, și, din păcate, producătorii se mișcă mult mai repede decât reușim noi să ne mobilizăm.
Încercăm să investim, avem nevoie de mult mai mult decât avem astăzi decât cele 100 de milioane de euro anual din programul pentru investiții. Distribuție Energie Electrică România distribuie energie pentru 18 județe ale țării, care reprezintă 200.000 de kilometri de rețețe și aproape patru milioane de utilizatori finali. Este ceva uriaș, și este foarte greu să transformi un sistem energetic de tip clasic, într-un sistem energetic de distribuție. Dar, în afara programului de investiții annual, noi gândim de cel puțin trei ani un portofoliu de proiecte prin care să atragem finanțare. Programul de investiții este recunoscut de ANRE, și am făcut referire la acest lucru pentru că tocmai este în dezbatere metodologia de aprobare a tarifelor pentru perioada 5 de reglementare, care începe în 2025. Și sunt o mulțime de motive pentru care am doric a ANRE să înțeleagă necesarul de investiții în rețele de distrubuție, și, să știți, că este mult mai mare decât cele 100 de milioane de euro.
Astăzi, avem deja 13 contracte de finanțare în valoare de 355 de milioane de euro, din care valoare nerambursabilă sunt 255 de milioane de euro. Deci, noi ne pregătim, încercăm să ținem pasul cu evoluția sistemului energetic, dar avem nevoie de sprijin, de parteneriate cu autoritățile publice , în special în zona Ministerulu Energiei, pentru suplimentarea fondului de modernizare, și în zona ANRE-ului, pentru a emite o metodologie care să ne permită investiții mult mai mari decât cele pe care le avem în prezent.
Simt că suntem într-o cursă contracronometru, știm care este finalitatea, încă nu avem toate mijloacele de a ajunge la punctul final, dar le cautăm și încercăm să le identificăm”, a spus Mihaela Suciu, directorul general al Distribuție Energie Electrică România.
Transylvania Green Energy Forum este conferința principală în domeniul energiei verzi, reunită pentru a aduce în prim-plan factori de decizie, experți și lideri din industrie într-un dialog esențial despre tranziția la energie verde și sustenabilă, și care se desfășoară în perioada 21-22 mai la Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca.