Șoferii care conduc agresiv pot fi reclamați online pe o aplicație a MAI

 

Începând de duminică, șoferii care manifestă comportamente agresive în trafic pot fi reclamați online printr-o aplicație specială lansată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Platforma dedicată, accesibilă pe hub.mai.gov.ro, secțiunea e-SAR (sesizări abateri rutiere), oferă posibilitatea cetățenilor să raporteze rapid comportamentele necorespunzătoare în trafic, prin transmiterea de informații și imagini cu încălcările observate.

Pentru a face o sesizare, utilizatorii trebuie să completeze câteva date esențiale: nume, prenume, cod numeric personal (CNP) sau cod de identificare, date de contact, inclusiv număr de telefon și adresă de corespondență. De asemenea, sesizarea trebuie însoțită de o declarație pe propria răspundere cu privire la veridicitatea imaginilor și informațiilor furnizate. E necesar, de asemenea, ca utilizatorii să includă data, ora și locul unde a fost surprins incidentul, astfel încât autoritățile să poată verifica eficient informațiile primite.

Conform articolului 100/3/i din OUG 195/2002, șoferii care manifestă comportamente agresive riscă o amendă cuprinsă între 660 și 825 de lei, echivalentul a 4-5 puncte de amendă. Totodată, ca măsură suplimentară, permisul de conducere va fi reținut pentru 30 de zile. Ministerul Afacerilor Interne precizează că scopul acestei măsuri este de a reduce incidentele periculoase în trafic și de a încuraja respectarea regulilor de circulație.

Conform OUG 195/2002, articolul 541, sunt considerate agresive și interzise prin lege manevre precum:

  1. Schimbarea repetată a benzilor de circulație pentru a depăși vehicule care se deplasează în același sens.
  2. Întoarcerea vehiculului folosind frâna de ajutor.
  3. Pornirea bruscă de pe loc, cu patinarea excesivă a roților.
  4. Circulația la o distanță extrem de mică față de alte vehicule, intimidarea altor participanți prin accelerare sau frânare bruscă nejustificată.
  5. Folosirea insistentă a semnalelor sonore sau luminoase pentru a determina șoferii din față să elibereze banda.
  6. Conducerea motocicletelor sau mopedelor cu o singură roată pe carosabil.
  7. Mersul cu spatele pentru a intimida vehiculele din spate.
  8. Derapaje controlate în mod intenționat, cu scopul de a întoarce sau roti vehiculul.
  9. Accelerări repetate pentru a provoca disconfort altor participanți la trafic sau pietonilor.

La doar câteva ore de la lansarea platformei, poliția a primit deja o primă sesizare prin e-SAR, în județul Caraș-Severin, pe DN 58, între Anina și Reșița. Incidentul a fost semnalat în jurul orei 01:07, dar s-a dovedit a fi o depășire neregulamentară, nu un comportament agresiv. Poliția a analizat imaginile și va lua măsurile legale corespunzătoare.