“Signal Lost”, o expoziţie semnată de Lucia Simone

În data de 15 decembrie, de la ora 18.30, va avea loc deschiderea expoziţiei Signal Lost, semnată de către artista Lucia Simone, la IAGA Contemporary Art în Cluj-Napoca.

Signal Lost, titlul seriei recente de lucrări ale Luciei Simone, face aluzie la condiţia de înstrăinare şi distanţă spaţială şi, astfel, la cea emoţională, prin care imaginile, tematicile şi evenimentele de actualitate, chiar şi cele traumatizante, sunt percepute prin filtrul unui ecran, fie el televizat, digital sau computerizat. Dimpotrivă, portretele sale îşi doresc să propună o investigare profundă a individului şi identităţii sale printr-o juxtapunere conceptuală între starea psihică şi fenomenul fizic, în raport cu fiinţa umană şi natura sa distopică.

Lucrările sale doresc să transmită mici scurtcircuite în creierul observatorului, pentru a trezi un proces de conştientizare emoţională printr-o călătorie imaginară, activată de aspecte şi elemente specifice. Pe scurt, lucrările Luciei Simone doresc să reînvie un „semnal pierdut” şi să obţină un răspuns plin de emoţie din partea privitorului.

"Majoritatea lucrărilor din expoziție au legături cu lumea muzicală, în special cu grunge și rock din anii '90. Unii vor să oprească timpul înainte de un act devastator, cum ar fi sinuciderea (în special cea a lui Kurt Cobain), alții citează androgyny lui Bowie de neatins, în timp ce alții citează fraze din melodii Placebo. Totul s-a născut acolo, în momentul în care nu mai am găsit spațiu pentru mine în societatea în care am trăit. Acea societate care nu m-a înțeles, care nu m-a acceptat, dar "ei" au făcut. Așadar, pe lângă stimularea gândirii critice, sper, de asemenea, să fac oamenii să se simtă mai puțin singuri, dar frazele sau simbolurile inserate nu sunt întotdeauna considerate a priori, dar, în cea mai mare parte, ei se nasc în timpul ascultării pieselor la care mă refer: totul este o devenire", a declarat Lucia Simone pentru NapocaLive.

Expoziţia va fi deschisă publicului larg până în data de 5 februarie 2022.