Secretar de stat în Ministerul Sănătății: Nu se vor construi spitale noi prin PNRR, doar se vor reamenaja şi îmbunătăţi 25 de spitale

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adriana Pistol, a precizat că nu se vor construi 25 de spitale prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Aceasta a spus că cele 25 de spitale sunt finanţate pentru diverse îmbunătăţiri, construcţii, amenajări.

"Nu se vor construi 25 de spitale. În PNNR aceste 25 de spitale sunt finanţate pentru diverse îmbunătăţiri - de construcţii, reamenajări, fie în totalitate, fie parțial, în anumite secții - nu se vor construi 25 de spitale. Vor fi selectate dintr-o listă de 49, pentru a-și îmbunătăți stadiul în care se află acum. Spitale noi nu vor fi decât acele Spitale Regionale", a explicat Adriana Pistol.

Într-un comunicat remis presei vineri, Ministerul Sănătății anunța că "până în 2026 un număr de cel puțin 25 spitale noi sau unități spitalicești vor fi construite și dotate cu echipamente, cu fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)".

"Ministerul Sănătății a publicat în consultare publică Metodologia de prioritizare a investițiilor în infrastructura publică de sănătate aferente Componentei 12 – Sănătate, Investițiile 2.1 și 2.2. Infrastructură spitalicească publică nouă, incluzând echipamentele și aparatura medicală din cadrul PNRR.

Prin această componentă, în urma aplicării unor criterii de prioritizare, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiții ce presupun construcția și dotarea de spitale / unități spitalicești noi la nivel național, din lista de 49 de obiective înscrise de către Ministerul Sănătății în anul 2021 și convenite cu Comisia Europeană.

Investiția totală se va ridica la peste 1.7 milarde de euro.

Noile construcții vor respecta cerințele de eficiență energetică (NZEB), conform legislației naționale și standardele de calitate și performanță existente la nivel internațional", se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

SPITALE