De ce clujenii nu renunţă la maşini? Rectorul UBB, Daniel David: Transportul în comun ar trebui să ofere calitate şi predictibilitate

Una dintre marile probleme ale municipiului Cluj-Napoca o reprezintă traficul. Primăria îi roagă în continuare pe clujeni să îşi lase maşinile acasă, pentru că nu mai încap în oraş. Oamenii sunt revoltaţi şi în continuare aceştia nu renunţă la maşinile personale.  

Rectorul Universităţii Babeș-Bolyai, profesorul Daniel David, a fost invitat în cadrul emisiunii Real Estate Agenda de la Napoca Live, moderată de jurnalistul Media 9, Ionel Lespuc.

Rectorul a explicat de ce clujenii nu renunţă la maşini şi de ce aceştia nu aleg să călătorească cu transportul în comun.

“Eu am locuit între 1998 și 2004 în New York mai mult decât în Cluj. Și anual merg în New York o lună, două, exceptând perioada în care a fost pandemie. Niciodată n-am avut mașină. Nu mi-am cumpărat mașină.

În Cluj, însă, nu mă pot vedea fără mașină. Și m-am întrebat și eu: De ce? Cred că un răspuns este legat de calitatea transportului. Dar foarte importantă este și predictibilitatea lui. Altfel spus, cred că lucrurile acestea ar trebui făcute: să ne asigurăm că elementele bune care încep să apară, calitate și predictibilitate, se generalizează şi oamenii să aibă curajul să spună că sistemul de transport în comun în Cluj este de calitate și este predictibil pe scară largă.

Și-atunci și eu, așa cum în New York n-am avut nevoie de mașină, aș renunța la ea în Cluj. Dar trebui să am sentimentul acesta. Studenții care locuiesc în Hașdeu n-au mașini. Majoritatea dintre ei vin pe jos la universitate pe Avram Iancu sau pe Mihail Kogălniceanu. Cei de generația mea și de profilul meu socio-economic nu renunță la mașină. Pentru mine nu e o chestie de statut, ci că trebuie să ajung la timp unde trebuie să ajung. Calitate, predictibilitate şi timp plăcut petrecut pe mijlocul de transport”, a explicat Rectorul UBB, Daniel David, la Napoca Live.