Se schimbă sensul vieţii atunci când devii părinte? VEZI ce spune Ramona Răduț Taciu - conf. univ. dr. la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din Cluj

În cadrul emisiunii În spatele unui copil fericit de la NapocaFM, moderată de Manuela Coşiu, conf. univ. dr. la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din Cluj, Ramona Răduț Taciu a discutat despre cum se schimbă viaţa atunci când devenim părinţi.

“Ne plasăm cumva între generații. Noi, copiii noștri, părinții noștri. Să știți că și părinții noștri au și au avut un sens al existenței și copiii noștri au un sens al existenței. Aș spune că sensul existenței este unul și același, nuanțele pe care le atribuim acestui sens sunt diferite. Dacă punem sensul existenței noastre ca părinți lângă sensul existenței copiilor trebuie să vedem că lucrurile interferează. Părinții noștri cred că în simplitatea lor și în bogăția lor sufletească au simțit bine ceea ce ne-au transmis”, a declarat conf. univ. dr. la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din Cluj, Ramona Răduț Taciu.

Ramona Răduț Taciu a declarat că, părinţii în general au aşteptări mari de la copiii lor şi îşi doresc să îi determine pe aceştia să facă ceea ce nu au reuşit ei să facă.

“Ar trebui mai departe și copiii să spună despre noi că pot prelua părți bune din sensul existenței noastre, dar aici apare o problemă a lumii actuale. Noi suntem cam pretențioși, avem foarte multe așteptări de la copiii noștri. Încercăm cumva să îi determinăm să preia tot ce nu am fost noi în stare să facem. Proiectăm în ei o parte a existenţei noastre pe care nu am bifat-o eficient. Acești copii ajung să ne tragă niște semnale de alarmă, să ne mai oprească sau să ne îndrepte spre o altă cale. Lucrurile sunt încărcate de responsabilitate.

Că ne este cerut sprijinul de către copii sau că nu ne este cerut, este cumva o datorie morală să oferim ajutor”, a precizat Ramona Răduț Taciu la NapocaFM.