Sabin Sărmaş: Digitalizarea birocraţiei este moartea dosarului cu şină

Preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României Sabin Sărmaș invitat la Napoca FM a declarat faptul că digitalizarea birocraţiei i-ar ajuta pe oamenii care nu vor să meargă la ghişeu să facă totul de acasă.

 “Digitalizarea este un proces pe care eu îl expun foarte mult ca fiind de transformare. Dacă intrăm într-un proces dinăsta de digitalizare a birocrației, adică de aducere de platforme software online care copiază procesul existent astăzi și îl pune în online, nu vom face decât să digitalizăm birocrația, adică să punem pe platforme software online toate procesele acestea ineficiente de multe ori și birocratice. Transformarea digitală în schimb înseamnă o așezare la masă, o simplificare a tutoror procedurilor și după simplificare, digitalizarea lor, adică punerea lor și în online astfel încât oamenii care vor să nu mai meargă la ghișeu să facă totul de acasă cu câteva click-uri, a declarat Sabin Sărmaş la Napoca FM.  

Acesta a mai spus faptul că digitalizarea este moartea dosarului cu şină şi idealul ar fi trecerea în online a tuturor serviciilor birocratice.

Digitalizarea este moartea dosarului cu șină. Noi ce facem cu dosarul cu șină? Mergem și ne plimbăm pe la poarta instituției, cerem un document pe care statul îl deține deja. Digitalizarea înseamnă niste servicii publice similare cu cumpărăturile online. Așa cum te duci pe un site de cumpărături şi îți alegi o bluză, îți alegi culoarea şi mărimea, așa ar trebui să arate și un serviciu, de exemplu de reînnoire de permis. Ai intrat pe serviciu, spui că vrei reînnoire de permis, îți alegi categoriile, ai dat un click și îți vine permisul acasă. E treaba Statului și a sistemelor digitale să plimbe informaţiile între ele. Tu îți apelezi doar serviciul. Acesta este idealul. Acolo vom ajunge”, a mai spus Sabin Sărmaş.